KRISTIANSAND: – Vi har nylig startet lokallag i Kristiansand, og teller snart ti personer. Det er utvilsomt svært viktig i arbeidet med å forhindre at det høyreekstreme miljøet i byen får utvikle seg, sier Sondre Sæbjørnsen, regionsansvarlig for SOS Rasisme i Vest— og Aust-Agder.

**Les også:

Voldsrasister danner nazigjeng**

Kontakter elevrådene

Tirsdag denne uken kunne Fædrelandsvennen avsløre at et gryende, nynazistisk voldsmiljø er i ferd med å vokse frem i Kristiansand. Miljøet består av et titalls personer i alderen 16 til rundt 21 år, hovedsakelig fra Voie og Justvik. Sæbjørnsen understreker at mye av arbeidet for å bekjempe dette miljøet, må gjøres av skolene. Derfor vil SOS Rasisme nå ta kontakt med elevrådene på videregående skoler i byen.

– Det hviler et stort ansvar på skolen. Mye av rekrutteringen foregår nettopp i skolemiljøet, og da er det ekstra viktig at lærerne er på vakt og slår hardt ned på rasisme. Medelever må snu ryggen til og markere avsky. I bunn og grunn dreier dette seg om usikre og stakkarslige enkeltpersoner som gjemmer seg bak en gjeng for å føle seg tøffe, sier Sæbjørnsen.

**Les mer:

PST overvåker miljøet

Rekrutterer mobbeofre**

Rasistiske pøbler

Han forteller at SOS Rasisme har mottatt henvendelser fra folk som føler seg truet av den høyreekstreme guttegjengen i byen.

– Flere vegrer seg for å ta bussen eller gå alene gjennom Markens, i frykt for å møte på denne gjengen. Selv om det rasistiske voldsmiljøet som finnes i byen nå ikke styres av ideologiske, intellektuelle ledere, opptrer de like fullt som rasistiske pøbler som skaper frykt i byen, forteller Sæbjørnsen.

– Både politi, skolene, kommunen og byen for øvrig må se alvorlig på dette. En må ikke bagatellisere og avfeie dette som rampestreker utført av guttunger. Ved flere av voldshandlingene som er begått i ungdomsmiljøet i Kristiansand den siste tiden, ligger det rasistiske motiv bak. Det må bli slått hardt ned på, understreker Sæbjørnsen.