LYNGDAL: Den kvinnelige kenneleieren, som driver med hundeoppdrett, har i dag fått et varsel om vedtaket som Dyrevernsnemnda har gjort. Hun har rett til å komme med innspill før det endelige vedtaket blir gjort.

— Kvinnen har fått frist til 10. april, sier Trond Hennestad, leder for Dyrevernsnemnda i Lyngdal, Mandal, Lindesnes, Farsund og Kvinesdal, til fvn.no.

Les også: Lot 50 hunder stå innelåst uten mat og drikke

Dyrevernsnemnda og Mattilsynet fant i helgen om lag 40 hunder og åtte valper innelåst uten verken mat eller drikke på kennelen på Kvås. Samtlige var innelåst i uthuset og i bolighuset på gården. Kvinnen var på hundeutstilling i en annen del av landet da dyrevernet slo til.

Vil gjelde i fem år

  • Det er særlig den manglende tilgangen til vann som gjør denne saken alvorlig, sa Hennestad til fvn.no etter at Dyrevernsnemnda holdt kennelen under oppsikt i helgen.

Kvinnen hevdet at en annen person skulle ta seg av foringen, men det viste seg at dette ikke var tilfelle. Dyrevernsnemnda besøkte gården flere ganger i løpet av helgen, og kunne bevise at hundene verken fikk mat eller drikke.

I varselet om vedtaket har kvinnen nå fått beskjed om at hun må redusere antallet til maksimum tre hunder. Dette skal skje så raskt som mulig, og ikke senere enn 21. april. Begrensningen vil gjelde i fem år, fram til 1. april 2013. Vurderer politianmeldelse

Kvinnen får imidlertid i en overgangsperiode beholde en tispe med et kull på åtte valper og en drektig tispe fram til valpene er leveringsklare. Av om lag ti katter som kvinnen hadde på gården, får hun beholde fire.

Dyrevernsnemnda vurderer sterkt å politianmelde forholdene på kennelen, men opplyser i vedtaket at siden kvinnen har sagt at hun vil slutte med avl, så blir en anmeldelse avventet.

«Dersom NN aksepterer vedtaket med de betingelser det innebærer, og etterkommer kravene innen angitte tidsfrister, vil nemnda ikke gå videre med en anmeldelse eller strengere virkemidler», heter det i vedtaket.

Kenneleieren opplyste til fvn.no mandag at hun tok beslutningen om å legge ned driften for en tid tilbake. Hun benektet samtidig at hun vanskjøttet hundene sine.

— Jeg lar ikke hundene gå for lut og kaldt vann, og er mer sammen med hundene mine enn folk flest er i og med at jeg er hjemme hele dagen, sa kvinnen til fvn.no.

FLEKKET TENNER: Flere av hundene oppførte seg aggressivt, noe som gjorde at dyrevernet ikke fikk gitt drikke til alle hundene. (Foto: Dyrevernsnemnda)