KRISTIANSAND: I mars skrev fvn.no om en godt beruset mann i 50-årene som forsøkte å åpne døren på et SAS-fly — mens flyet var i lufta over Skagerrak.

Kabinpersonalet forsøkte gjentatte ganger å roe mannen ned.

På bakken ble mannen ilagt et forelegg på 15.000,- for å ha laget bråk og kommet med trusler ombord i fly. Dette forelegget nekter han å vedta.

**Les også:

Ville gå ut av fly over Skagerrak**

Saken oversendes nå Kristiansand tingrett, og vil kommer opp like før eller etter nyttår.

— Retten skal vurdere skyldspørsmålet, men generelt er det vanlig at boten blir høyere når man har nektet å vedta, i tillegg må man ofte betale saksomkostninger. I dette tilfellet snakker vi i så fall om kanskje 3000 kroner mer, pluss noen tusen i saksomkostninger, sier Isaksen til VG Nett

Dette er saken:

Klokka 21.37 den 9. mars i år fikk politiet melding om at en mann hadde kommet med trusler og forsøkt å åpne dørene om bord på SK2884 fra København til Kristiansand. Åtte minutter senere landet flyet trygt på Kjevik, ifølge Avinor.

- Han hadde ikke hørt på kabinpersonalet om bord. Han hadde lurt på om han kunne gå ut over Skagerrak, sa operasjonsleder Hans Petter Osaland i Agder politidistrikt, til fvn.no.

Han skal ha kommet med trusler, og var svært beruset.

- Kapteinen måtte be passasjerene om å holde ham. Han forsøkte flere ganger å åpne dørene på flyet, sa et vitne til fvn.no. Vitnet forklarer at mannen flere ganger trosset kabinpersonalet. Allerede før avgang tenkte hun på om flypersonalet burde sluppet mannen om bord på flyet.

— Han er anmeldt for brudd på straffeloven 227, trusler ombord i fly. Det er en sak vi ser alvorlig på, sier Osaland. Ti minutter etter at politiet fikk melding om truslene kunne flyet lande på Kjevik. Mannen ble pågrepet og satt i arrest.

- Uregjerlig .

Mannen nektet gjentatte ganger å etterkomme kabinpersonalets befalinger, og da har vi klare prosedyrer som vi følger, forteller informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Alle ansatte gjennomgår også et eget kurs for å ta hånd om personer som slår seg vrange.

- Disse tilfellene går under betegnelsen "uregjerlige passasjerer". Slike situasjoner forringer åpenbart opplevelsen av flyturen, så våre kabinansatte har omfattende erfaring og trening i å håndtere slike situasjoner raskt og effektivt, sier Johansen.

Det skal ikke ha vært tilløp til panikk i kabinen, men flere av passasjerene opplevde situasjonen som svært ubehagelig.

Spratt opp etter landing

Mannen satte seg etter hvert ned i setet, og situasjonen roet seg på vei mot norskekysten.

— Men så spratt han opp av setet rett etter landing og laget trøbbel igjen. Mannen var åpenbart beruset, sier Johansen.