FROLAND: — Brannen sprer seg i retning mot Ytre Lauvrak som ligger sør for Mykland. Det er her vi legger inn støtet nå, opplyser brannsjef i Arendal, Jan Kongsvik til fvn.no onsdag kveld.

Kritiske områder Brannsjefen forteller at mannskapene i timene som kommer vil drive med såkalt selektiv brannslukning. Det vil si at man plukker ut spesielt kritiske områder, og setter inn store ressurser her.

— Vi har rimelig kontroll på nordsiden av Mykland sentrum. Der har det vært et overordnet mål å sikre bebyggelsen. Det føler jeg vi har klart veldig bra, sier brannsjefen.

Det kritiske onsdag kveld er at brannen er i ferd med å spre seg i retning av Ytre Lauvrak.

Myrområder - Her er tilgjengeligheten svært dårlig. Det er nesten ikke mulig å drive tradisjonell brannslukning med pumper og slanger. Her er det helikopterne som først og fremst må gjøre jobben, sier Kongsvik.

I dag har tre brannhelikoptre jobbet på spreng for å temme flammene i området rundt Mykland sentrum. Onsdag kveld står to helikoptre på bakken, mens ett vil drive med slukning så lenge det er lyst.

— Men det er begrenset hvor lenge helioptrene kan drive med slukning. I tillegg til at pilotene må ha hviletid, gjør sikten det vanskelig å drive med slukning fra lufta. Det lar seg heller ikke gjøre å drive med slukning fra helikopter på natta , sier Kongsvik.

Ved 18-tiden i ettermiddag var brannsjefen og lensmannen i Froland oppe i helikopter for å sjekke brannområdet før det ble holdt pressekonferanse klokken 19. Kongsvik understreker at det brenner over et stort område, men han mener det er tilstrekkelig med mannskaper.

140 mann - Det høres kanskje rart ut, men vi har ikke hatt noen ressursknipe verken når det gjelder folk eller utstyr. Vi har hentet inn brannmenn fra seks brannstasjoner. I tillegg har vi store mannskaper fra Sivilforsvaret og Heimevernet, sier Kongsvik.

På dagtid har det vært i sving omkring 140 personer, mens antallet har vært noe mindre på natta.

— Vi bytter ut personell to ganger i døgnet. Mannskapene går stort sett 12-timers økter. Det nytter ikke å bare la folk være på vakt ubegrenset. Vi må planlegge flere dager fram i tid. Brannen kan innebær flere uker med etterslukning, sier Kongsvik.

— Begynner dere å se noen ende på brannen?

— Jeg kan ikke si det per nå, men kanskje i morgen. Det kommer helt an på vinden. Hvis det blåser opp igjen, kan det spre seg i så utrolig mange retninger. Problemet med denne brannen er at flammene har spredt seg fortere enn vi har klart å henge etter, sier han.

Legger slagplan

Onsdag kveld legger brannledelsen en slagplan for brannslukningen ut over onsdagskvelden, natta og morgentimene torsdag.

— Akkurat nå er det brannmannskap oppe i et helikopter for å rekognisere. Ut fra de opplysningene mannskapene kommer med, vil vi legge en fullstendig plan for slukningsarbeidet, sier Kongsvik.

— Hvordan opplever du denne brannen?

— Det føles helt uvirkelig. Da jeg våknet på morgenen i dag kunne jeg lukte og se røyken fra boligen min ved Tromøysundet i Arendal. Noe tilsvarende har jeg bare sett på Hollywood-filmer tidligere, sier Kongsvik, som mener brannen i Froland er den største på Sørlandet i nyere tid.