KRISTIANSAND: — Når kommunen ikke har bruk for bygg lenger, har ikke jeg noe følelse i forhold til eierskap, bortsett fra at vi snakker om flott arkitektur for enkelte av dem, sier ordfører Per Sigurd Sørensen (H), og legger til at eiendommene i teorien kan bli utviklet til alt fra leiligheter, kontorer eller butikker.

— Dette vil tiden vise. Aladdin er det snakk om å omskape til et «Filmens hus» med Sørnorsk Filmsenter som hovedaktør. De andre eiendommene er mer åpent. Kommunen skal ikke eie for å eie. Overflødige bygg bør selges, slik at vi frigjør penger til primæroppgavene, sier ordføreren.

Politisk valg

Samtidig understreker han at salg ikke betyr at eiendomsutviklere kan gjøre hva de vil:

— Bystyret vil fremdeles ha kontroll og myndighet gjennom reguleringsvedtakene vi fatter, sier han.

Agder Teater vil stå tomt fra 2011 når Kilden åpner.

Kongens gate skole vil ikke behøves som skole når Havlimyra åpner på Justnes om få år.

Musikkens hus vil bli ledig når nybygget som planlegges i tilknytning til Universitetet i Agder står ferdig om få år. Når musikkutdanningen ved UiA flytter, vil bystyret også flytte musikkskolens aktiviteter til UiA.

Aladdin står nokså ubrukt i dag – etter at det ble slutt på kinodrift og heller ikke noe av planene om rytmisk scene.

Teknisk direktør Ragnar Evensen sier kommunen nå avklarer om det finnes andre offentlige formål som kan ha behov for ett eller flere av de fire byggene. Han vil gjerne at politikerne har informasjon om det, før kommunen gir tillatelse til kommersiell utnyttelse og starter regulering eller salgsprosess.

Det var Høyre som brakte eiendomssalg opp i budsjettforhandlingene i fjor. Sammen med KrF og Ap fikk partiet flertall for å sette i gang en prosess og utredning. Den gang var det bare Agder Teater og Musikkens hus som ble spilt inn.

Taksering i gang

I sommer holder Kristiansand Eiendom på med å taksere, og Kongens gate skole og Aladdin Kino er blitt med på lasset. Eiendomssjef Ole Dag Myhrstad vil til høsten legge fram en prinsippsak for kommunalutvalget.

— Ett alternativ er at bykassa selger eiendommene for takst til kommunes eget eiendomsselskap, Kristiansand Næringselskap AS, som så får oppdrag med å forvalte og utvikle dem. Ett annet er at kommunen beholder eiendommene, at Kristiansand eiendom regulerer dem om til nye formål og at vi så selger på det åpne markedet. Når takstene og verdiberegningene foreligger, skal politikerne få en sak slik at de kan ta stilling til hva som er klokest å gjøre, sier Myhrstad.

Turnhallen/Musikkens hus:

Bygget i 1904 av Christianssands Turnforening som turnhall. Kravet var et maskulint bygg som understreket tøffheten i turnsporten. Arkitekt Endre Refsnes valgte å la seg inspirere av kontinental borgstil. Bygget ble modernisert i 1989 etter tegninger av byarkitekt Ernst Aukland. Er i dag tilholdssted for musikkonservatoriet og musikkskolen.

Kongens gate skole:

Bygget i 1897/1899. Utallige kristiansandere har fått sin oppløæring og oppdragelse her. Det skulle faktisk gå 52 år før Kristiansand igjen bygde en skole; Lovisenlund på Lund. Arkitekt var Richard Mauritz Tønnesen. Bygget er spesielt kjent for sine vindusrader. Hver rad er unik.

Agder Teater:

Bygget i 1976 på ei tomt hvor det har vært teatervirksomhet i 200 år. Arkitekter var Ugland og Thorne fra Arendal. Monumentalutsmykningen på veggen mot Kongens gate er det Henrik Finne som står bak.

Aladdin kino:

Bygget i 1983 på tuftene av kinoen som brant i 1980. Arkitekt var Leif Haugen. Etter at kinodriften opphørte, hadde divisjonsmusikken øvringslokaler her en tid.