FROLAND: Mens man tidligere i dag i hovedsak hadde en brannfront å slukke på, er det torsdag kveld fire brannfronter som slukningsarbeiderne må kjempe mot.

Mykland truet Brannledelsen understreker at situasjonen torsdag kveld er svært kristisk. Spesielt siden brannen har forflyttet seg i retning mot Mykland igjen. Dette området er spesielt utsatt ettersom det er flere bolighus her.

Brannens dreining gjør at store brannstyrker har forflyttet seg mot Mykland sentrum for på nytt å sikre bebyggelsen.

Infrastruktur truet I tillegg frykter man at brannen skal ødelegge en mobiltelefonmast og militære installasjoner som er plassert ikke langt unna Mykland sentrum. Det vil i så fall lamme mobilnettverket slik at kommunikasjonen med omverden blir kraftig redusert.

På en pressekonferanse på Mykland klokken 15 ble det opplyst at brannen har kommet ute av kontroll flere steder. Området rundt Belland er nå evakuert

75 evakuert Dermed har 75 personer måtte forlate sine hjem i området. Mange av dem bor nå midlertidig på leirstedet Eikely på Frolands verk.

Områdesjef i HV07, Stein Borgersen, opplyste klokken 15 at brannen fremdeles er ute av kontroll flere steder. Totalt skal det være et område på mer enn 30.000 mål som er fullstendig svidd av.

Torsdag formiddag mente brannvesenet de hadde god kontroll på brannen, med unntak av området vest for Ytre Lauvrak. I løpet av ettermiddag skiftet vinden retning, slik at bebyggelsen på Belland ble truet.

Tre helikoptre er nå i aksjon, og brannmannskapene har trappet opp beredskapen.

Fra full kontroll til kaos

Brannen i Froland har nå pågått i fire dager. Mandag hadde brannvesenet full kontroll, men et døgn senere hadde den utviklet seg til å bli en storbrann. Torsdag er situasjonen fremdeles uoversiktlig.

— Det ser bra ut for Mykland sentrum og bebyggelsen der, men situasjonen har blitt kraftig forverret andre steder i løpet av dagen, sa ordfører i Froland, Sigmund Pedersen til fvn.no tidligere i dag.

Men nå har altså brannen snudd, og truer dermed Mykland på nytt.

— På brannvesenets vegne kan jeg si at vi mandag hadde en avgrenset brann hvor vi hadde full kontroll. Den var avgrenset av bekken og riksvegen, det var vindstille og vi følte utpå kvelden at vi hadde full kontroll. Starten på brannen mandag var ikke alvorlig, men det utviklet seg, opplyste politiet på pressekonferansen klokken 15.