KRISTIANSAND: — Jeg kjørte forbi, og oppdaget det ganske tilfeldig. Det sto klint inntil gjerdet med hodet og beina, og det så ganske grotesk ut, sier Atle Nygård til fvn.no.

Nygård gikk bort til rådyret, og kunne raskt konstatere at det var dødt.

— Jeg så det på øynene. Rådyret hadde sparket godt i bakken rundt der, så det har tydeligvis vært ganske fortvilet. Antakeligvis fikk det panikk, og ble kvalt i et forsøk på å komme seg forbi, sier Nygård.

DØDT: Dette rådyret ble funnet i viltgjerdet ved Studehei. Veien på bildet er gamle E 18. Nye E 18 ligger nedenfor. Foto: Atle Nygård. Foto: Atle Nygård

Vanlig dyretrekk

Gjerdet er satt opp mellom gamle og nye E 18, øst for dyreparken. Området er et kjent dyretrekk, hvor både rådyr og elg har pleid å krysse veien.

I forbindelse med byggingen av ny E 18 settes det opp et sammenhengende viltgjerde langs hele veien. Gjerdene skal lede dyra ned under broa ved Kristiansand-siden av Studehei-tunnelen. Naturforvalter Trond Johanson i parkvesenet i Kristiansand opplyser at broa ligger samme sted som dyretrekket går.

— Tidligere har dyra måttet løpe over veien, så dette er et mye bedre alternativ. I utgangspunktet skal ikke viltet klare å komme inn på veien, sier Johanson.

- Uvanlig tilfelle

Johanson har ikke hørt om liknende tilfeller tidligere, og mener hendelsen ved Studedalen må være et spesielt unntak.

— Dette var trist. Det ser ut til at dyret har kilt seg mellom gjerdet og gjerdestolpen, sier Johanson, etter å ha sett bildet av det døde rådyret.

Nygård mener det kan se ut som gjerdet er mangelfullt utformet.

— Det burde jo ikke skje. Rådyret har trolig kommet svømmende over vannet nordfra, og forsøkt å følge det faste trekket. At det har hengt seg fast i gjerdet er jo tragisk, sier Nygård, som mener dyret kan ha vært litt over et år gammelt.

Maskevidden i viltgjerdet er ifølge Johanson slik det skal være.

— Det skal ikke være mulig å sette seg fast i selve gjerdet, og her har den tydeligvis satt seg fast mellom stolpen og gjerdet. Det kan vel diskuteres om festeordningen da er god nok, men hvis dette er noe som kun skjer hvert tiende år er det innenfor det som kan godtas, sier Johanson.