LYNGDAL: – Jeg tror alle i Kvås er lettet over at planene er skrinlagte. Vi kan ikke selge bygda for noen skarve arbeidsplasser.

Det sier Anders Nøkland som har stått i spissen for innbyggerne som har kjempet imot mottaksplanene. Han sier bygdefolket ikke har noe imot asylsøkere, men mener det ville vært helt feil å bosette så mange som 150 i ei så lita bygd.

Det var Hero Norge, som driver 28 andre asylmottak over hele landet, som ønsket å etablere en avdeling i Kvås.

Administrerende direktør i selskapet Ahmed Bozgil mener det er et paradoks at skole— og internatbyggene står tomme samtidig som UDI har et akutt behov for nye mottaksplasser. Samtidig har han forståelse for at det allerede er et annet mottak med 150 plasser i Lyngdal og at kommunen ville ha trengt tid på å få nødvendige tjenestetilbud på plass.

– Dersom vi hadde hatt bedre tid til å informere og komme i en dialog med bygdefolket, er jeg overbevist om at motstanden ville ha avtatt, sier Bozgil.

Anders Nøkland sier at en gruppe i bygda fremdeles ønsker å komme i dialog med Misjonssambandet om et eventuelt kjøp av den tidligere skolen for å hindre at investorer uten andre motiv enn raskest og størst mulig profitt overtar den for Kvås-samfunnet så viktige eiendommen.