FLEKKEFJORD: — Det er ikke snakk om å legge ned sykehuset i Flekkefjord, men styret har pålagt oss å utrede om det kan være penger å spare på å omgjøre fødeavdelingen til en jordmorstyrt fødestue. Likedan skal vi regne på om det kan være økonomi i at en del av operasjonene som i dag foregår i Flekkefjord i fremtiden utføres i Kristiansand eller Arendal.

Slik lød budskapet som direktør Jan Roger Olsen ved Sørlandet sykehus i går hadde til ordførerne i Lister, Lund og Sokndal. Sykehuset er også lokalsykehus for de to rogalandskommunene.

Han sier at uroen som utredningen av disse innsparingstiltakene fører til hos både befolkningen og sykehusansatte er prisen en må betale for å ha en åpen prosess.

Ordfører i Kvinesdal og leder av Listerrådet, Odd Omland, lover at en samlet region vil kjempe med nebb og klør for å beholde både fødeavdelingen og dagens akuttfunksjoner.

- Redder liv

— Dagens akuttfunksjoner har flere ganger reddet liv, og vi kan ikke sitte og se på at 40.000 innbyggere mister tryggheten som sykehuset fram til i dag har gitt dem, sier Odd Omland.

Lederen av Listerrådet viser til at det nye veisystemet har knyttet regionen tettere sammen. Han mener at sykehuset er en viktig brikke for å videreutvikle og få til vekst i en region som ofte har kommet i skyggen av Agderbyen i øst og Stavanger i vest.

Beroliger

Jan Roger Olsen ber befolkningen i Lister vente med å gå i fakkeltog. Han sier at utredningen like gjerne kan vise at det ikke er lønnsomt å flytte tilbudene til Kristiansand.

Avdelingsleder ved kirurgisk avdeling og tidligere sjeflege Leif Halvorsen ved sykehuset i Flekkefjord tror det faktisk kan komme til å koste mer å avvikle fødeavdelingen og flytte operasjoner til Kristiansand. Han viser til at sykehuset i Flekkefjord gir Sørlandet sykehus gode inntekter fra gjestepasienter fra Rogaland og at økt aktivitet i Kristiansand fort vil kreve mer plass og investeringer i nytt utstyr.

Leif Halvorsen sier at det ikke er mange nøkkelstillinger de skal miste før sykehuset i Flekkefjord rammes hardt. Det hersker allerede en usikkerhet blant ansatte, og flere skal ifølge avdelingslederen ha begynt å lese stillingsannonser.