— Det vil jeg ikke forskuttere. De er anklaget for alvorlige forbrytelser, og dette vil vi vurdere når rettssaken er avsluttet, sier utenriksministeren til fvn.no.

Følg rettssaken direkte her!

Motarbeider dødsstraff

Stavanger Aftenblad skrev i dag at det har vært drøftelser angående utlevering av de to til Norge for soning.

— Jeg vet ikke om noen avtale. Men underhånden har det vært gjort henvendelser om utlevering. En norsk representant har vært i hovedstaden og drøftet spørsmålet med den kongolesiske justisministeren, sier Stavanger-mannen Kåre Lode, som har et omfattende nettverk i Kongo, til Stavanger Aftenblad.

De to tiltalte risikerer i verste fall dødsstraff dersom de blir dømt for å ha drept sjåføren sin.

— For Norge er vår holdning til dødsstraff glassklar. Vi er imot det, og vil alltid arbeide imot det. Det vil vi alltid ha på dagsorden, sier han.

- Kan de likevel frykte dødsstraff?

— Det har jeg ikke noen kommentar til.

Stor oppmerksomhet

Et bredt pressekorps fra Norge er til stede i Kisangani i Kongo, og den begynnende rettssaken har vært toppsak på flere av landets nettaviser hele formiddag. Aftenpostens journalist oppdaterer saken fra minutt til minutt.

— Hva tenker du om all oppmerksomheten saken får?

— Det er ikke unaturlig. Det er en dramatisk historie, nordmenn er engasjert og norsk presse bruker ressurser på det. Og så finnes det hundre andre saker som ikke når mediene, sier Støre.

- Hva tenker du om det?

— Jeg synes det er ganske naturlig. En kan ikke si at oppmerksomheten i media gjenspeiler verdens problemer.

Støre understreker at norsk UD følger saken tett.

— Vi har hele tiden hatt en mann i Kongo for å følge de, I forbindelse med rettssaken har vi to mann der. Saken får høy oppmerksomhet og meget god oppfølging fra vår side.