I september i fjor var fvntv ute og dokumenterte gateprostitusjon i Markens. Se video til høyre for artikkelen.

KRISTIANSAND: Da sexkjøpsloven trådte i kraft ved nyttår forsvant de gateprostituerte i Kristiansand. Det ble også veldig rolig på nettsider der prostituerte tilbyr sine tjenester. Men ifølge Pro-hjelpa, en gratis tjeneste for unge og voksne som selger sex, og tilbyr råd og hjelp i forhold til helse, sosiale, økonomiske og juridiske problemer, har prostitusjonsmarkedet tatt seg opp igjen.

— Da loven kom trakk jentene inn, og ting foregikk veldig skjult. Sånn var det i noen måneder. Etter en stund begynte det å ta seg opp igjen på internett, og nå har de begynt å trekke ut på gatene igjen, sier feltsykepleier ved Pro-hjelpa, Liv Bente Sunde, til fvn.no.

Mer prostitusjon

Sunde er helt klar på at prostitusjonsmarkedet er i ferd med å ta seg opp igjen i Kristiansand.

— Det er en klar tendens, fastslår hun.

På et nettsted der prostituerte tilbyr sine tjenester er det 12 stykker som oppgir at de er i Kristiansand tirsdag 8.desember.

— Vårt inntrykk er at det nå er mer prostitusjon enn noen gang, sier Sunde.

Bilder tatt av en av Fædrelandsvennens fotografer dokumenterer at prostituerte igjen er å finne på gata i Kristiansand. Sunde forteller at de har fått flere henvendelser angående nettopp gateprostitusjon den siste tiden.

— Vi får tilbakemelding fra folk som ser gateprostitusjon. Vi har ikke vært ute selv i det siste, men vi vet at hele prostitusjonsmarkedet har tatt seg opp igjen, forteller Sunde.

- Svært lite gateprostitusjon

— Det som er erfaringen vår er at det er avdekket svært lite gateprostitusjon. Vi hadde kontakt med noen av utenlandsk opprinnelse på sensommeren, men det har ikke vært noe problem, sier Leif Vagle, leder for avsnittet for organisert kriminalitet ved Agder politidistrikt.

Før sexkjøpsloven kom så politiet tilløp til at det ble stadig flere gateprostituerte i Kristiansand.

— Vi hadde litt problemer en periode. Da så vi tilløp til at det nærmet seg Oslo-tilstander. Men det ser ut til å ha forsvunnet helt etter sexkjøpsloven, forteller Vagle.

Har fokus på bakmenn

Men Vagle ser tendensen til at det er stadig flere som tilbyr seksuelle tjenester på Agder.

— Vi følger med på noen nettsider som forteller oss at det er en 15-20 damer i uka på Agder. Det er ikke tvil om at det er et marked for å få solgt, sier Vagle.

— Men gateprostitusjon er ikke noe problem?

— Vi kan ikke utelukke at det skjer innimellom, men vi kan ikke dokumentere at det har vært mye av det det siste året. Vi prøver å ta dette på pulsen, forteller Vagle.

Politiet retter først og fremst sitt fokus mot eventuelle bakmenn som står bak og tar profitten.

— Vi har fokus på menneskehandelen, hvis de prostituerte blir tvunget til prostitusjon. Vi har også fokus på å hjelpe de prostituerte. 90 prosent av dem er ofre, sier Vagle.