KRISTIANSAND: — Dette kan jeg ikke dokumentere, men jeg tror at det brukes doping i mange ulike idretter på Sørlandet, sier Terje Larsen, organisasjonssjef i Vest-Agder Idrettskrets.

Utspillet kommer like i forkant av "Ærlig talt" - et gratis-seminar i regi av Kompetansesenteret for idrett i Agder (KiA) og Antidoping Norge, som arrangeres i Kristiansand mandag og i Arendal tirsdag. Her kommer tidligere proffsyklist Mads Kaggestad, og Morten Heierdal, tidligere dopingmisbruker, for å fortelle sine historier.

— Jeg tror det eksisterer bruk av stimulerende midler i all idrett. Jeg har ingen dokumentasjon, men jeg tror ikke idretten er noe annerledes enn samfunnet for øvrig. Doping er en utfordring både blant barn og unge, og i forhold til bredde- og bedriftsidrett. Men sakene som kommer fram i lyset, stammer fra toppidretten fordi det er der det tas det prøver, mener Larsen.

- Vil vinne banketten

Morten Heierdal spilte fotball, men var tynn og hadde et ønske om å "se bra ut for jentene". Det begynte med trening på helsestudio, men da utviklingen med lovlige midler flatet ut, var veien kort til anabole steroider. Etter en periode med en indre "kongefølelse" og beundring fra andre, gikk han gjennom en personlighetsforvandling og psykiske problemer, og begynte i tillegg med kokain. I dag har han sluttet helt å bruke anabole steroider, og har sonet fengelsstraff etter en voldsdom.

— Jeg kan ikke tallfeste hvor mange slike historier det finnes, men det er betydelig flere enn denne, og det uvanlige at den fortelles så åpent og tydelig, sier Halvor Byfuglien, kommunikasjonsleder i Antidoping Norge.

Og illustrerer det voksende dopingproblemet på følgende måte:

— Motivet bak valget handler ikke nødvendigvis om å vinne fotballkampen. Vel så viktig er det å vinne banketten etterpå, altså å se bra ut.

- Vil gi en vekker

Erkjennelsen av at mange ungdommer er opptatt av å ha en fin kropp, har fått mange flere til å få øynene opp for at doping kan ha mange flere aspekter enn som et rent prestasjonsfremmende middel – slik vi kjenner det fra toppidretten.

— Målet med kampanjen er å gi en vekker. Selv om vi har få dopingsaker i norsk toppidrett, må ikke Idrettsledere ta gode verdier og nulltoleranse for doping for gitt. Jeg tror at gjennom denne kampanjen har vi gjort doping mer relevant på grasrotnivå, og folk har fått øynene opp for at vi gjennom idretten kan bekjempe doping som samfunnsproblem, sier Byfuglien.

Han aner ikke hvor mange som doper seg.

— Men det er mange flere i målgruppen enn tidligere, og tilgjengeligheten på internett har blitt vanvittig enkel.

- Mer relevant enn man tror

— Tror du også, som Terje Larsen, at det blir brukt doping i mange ulike idretter på Sørlandet?

— Når idretten har to millioner medlemskap, er det små skiller mellom i og utenfor idretten. Vi har en del dopingsaker i idretten på lavere nivå hvor motivet ikke nødvendigvis er å prestere bedre. Derfor tror jeg idretten har fått en aha-opplevelse av å se at doping er mer relevant enn man tror når man tar innover seg bredden i problematikken, sier Byfuglien.

Start og ØIF Arendal støtter opp om seminaret

— Jeg vil ikke si at fotball har vært spesielt utsatt for doping, men vi kan ikke ta for gitt at det vil være slik i all fremtid. Derfor er det viktig med fokus på antidoping-arbeid, sier Starts administrerende direktør, Magne Kristiansen.

Han har åpnet Sør Arena for mandagens kveldsseminar.

Også ØIF Arendal samarbeider med Kompetansesenteret for idrett i Agder (KiA).

— Vi har en del verdier vi står for som klubb, og ønsker å ha utøvere og ungdommer som vokser opp i et rusfritt miljø hvor de slipper alle utfordringene som dop og rus fører med seg, sier trener Leif Gautestad.

— Er doping en problemstilling blant håndballspillere?

— Det har ikke vært et stort problem, men vi ser helt klart at det også for oss er utfordringer både når det gjelder doping og rus. Når vi ser samfunnets utfordringer, vil det være naivt å tro at vi ikke opplever dette også i håndballen, sier ØIF Arendal-treneren.