KRISTIANSAND: Det er ekteparet Inger Johanne og Knut Mæsel og Jan Henrik Munksgaard som er på farten igjen, i gang med sin 13. bok i serien Rusletur i Kvadraturen allerede før den 12. er ute fra trykkeriet.

Denne gang er det altså Posebyen som gjelder for de tre, en poseby avgrenset til firkanten mellom Festningsgata, Skippergata, elvebredden og Tordenskjoldsgate.

— Det er bilder og historier derfra vi gjerne vil ha tak i, sier kvinnen i trioen.

— Det er nemlig dette området av Kvadraturen det finnes minst historisk dokumentasjon av, særlig hva bilder angår, påpeker hennes ektemann.

KRONPRINSENS GATE: Rusleturforfatterne fant Bente Pauline Buverud i nummer 42. Foto: Lars Hollerud

Hvile eller skatt— Det var nok mer liv og røre i Posebyen for et par hundre år siden. Sånn sett passer nok en av flere teorier om selve navnet bedre på området i dag, sier Jan Henrik Munksgaard.

Han tenker på oversettelsen av det franske ordet "repos", som betyr hvilested, noe franske soldater brukte strøket til da de tjenestegjorde i Kristiansand for et par hundre år siden.

En annen forklaring er at tollstedet i utkanten av bydelen ble kalt "Posekikkerens Hus". Posekikkeren var kongens representant og hadde i oppgave å kontrollere om det var noe av verdi å skattlegge av varer som ble tatt ut og inn i byen.

Uansett ringer de tre nevnte for tiden på dørklokker i Posebyen, slik de nylig gjorde i Kronprinsens gate 42. Der holder Bente Pauline Buverud til, noe hun har gjort de siste fem årene.

FØRST UTE: Knut Mæsel, Jan Henrik Munksgaard og Inger Johanne Mæsel er i gang med sin 13. rusleturbok. Bente Pauline Buverud er første kilde. Foto: Lars Hollerud

Planer— Jeg er enig i at området trenger mer liv. Det er nettopp hva noen av oss forsøker å gjøre, sier Buverud, som nylig har vært med på å etablere Foreningen Posebyen.

Eksempler på tanker derfra, er å realisere Kvartal 5 som et kulturelt knutepunkt med blant annet grønn kafé, bakeri og blomsterbutikk.

Foreningen ser også for seg oppgradering av Posebymarkedet og lysfestival i Otra.

Buverud poengterer at foreningen ikke vil gå Posebyen Vel i næringen, men heller være et supplement.

Men Rusletur-forfatterne vil gjerne også vite mest mulig om ting og tang som har vært.

Derfor nøyer de seg ikke med å ringe på tilfeldige dørklokker. Munksgaard og ekteparet Mæsel vil gjerne bli kontaktet direkte om stort og smått, gjerne via mail til ingerogknut@online.no.

— Det ligger garantert mye artig av både bilder og brev i skuffer og skap, erfarer Inger Johanne Mæsel.

Branner

Mange av husene de snakker om har overlevd fire bybranner.

I 1734 brant 332 hus, på vestsiden av byen, fra Festningen til Slottet.

I 1759 brant 30 hus i den nordøstlige delen, inkludert et skip og en pakkbod full av trelast.

I 1880 brant den forrige domkirka som følge av ild som startet i daværende Hotell Britannia i Skippergata. Også 20 hus strøk med.

I 1892 herjet den mest kjente brannen, den som startet der McDonald's er i dag, og som feide vekk det meste som var mellom Tollbodgata og sjøen.