KRISTIANSAND: Det viser Innbyggerundersøkelsen 2013, som ble presentert onsdag. Kristiansanderne gir samferdsel i snitt 63 poeng, mot 54 poeng på landsbasis.

I undersøkelsen er det mulig å gi fra 0 til 100 poeng på ting som standarden på veier og gater, sikkerhet på skoleveier, kollektivreiser og parkeringsmuligheter i sentrum.

Innbyggerne i Sørlandets hovedstad har plassert byen over landssnittet. Og sammenliknet med forrige undersøkelse, i 2010, er dommen mer positiv.

Norges sykkelstorby

— Det var jo hyggelig, sier miljøvernsjef Øystein Holvik i Kristiansand.

Det som virkelig skiller Kristiansand fra landssnittet er tilrettelegging for syklister. Her gis byen 66 poeng, mot svake 48 poeng for Norge under ett.

— Vi er jo landets beste sykkelstorby. Det er noe vi har sett blant annet i den nasjonale reisevaneundersøkelsen. Ni prosent av alle reisene i Kristiansand foregår med sykkel. Ingen andre av de store byene har så stor frekvens, skryter Holvik til Fædrelandsvennen.

Han tror forklaringen er at kommunen har satset mye på sykkelveier de siste årene.

Minst fornøyd med vinterstell

Mest fornøyd er folk i Kristiansand med hvordan det legges til rette for fotgjengere, som gis 68 poeng. Paradoksalt nok er det vedlikehold av fortau og sykkelstier vinterstid som får færrest poeng på samferdselsområdet: 56 poeng.

Men Innbyggerundersøkelsen viser også at kristiansandere er mer fornøyd med dette enn landssnittet. For hele Norge gis vintervedlikeholdet knappe 45 poeng, og er blant det som skårer dårligst innen samferdsel.

— Syklistenes landsforening mener vi er best på vedlikehold, og desidert best på vintervedlikehold. Men selvfølgelig er det forbedringspotensial også om vinteren, sier miljøvernsjef Øystein Holvik.

Mindre fornøyd med kollektivtilbud

Kristiansanderne er betydelig mer fornøyd med standarden på veier og gater, sammenliknet med landssnittet: 58 poeng mot 48 poeng.

I Vest-Agder er innbyggerne i snitt også mer fornøyd med samferdselsområdet enn i landet sett under ett, og gir 58 poeng. Vestegdene skiller seg ut når det gjelder kollektivtilbud. Her er de mindre fornøyd enn landsgjennomsnittet, og gir 52 mot 58 poeng.

Det samme er tilfellet for Aust-Agder. Her gir innbyggerne samferdselsområdet 58 poeng. Muligheten for å reise kollektivt gis 49 poeng.

Innbyggerundersøkelsen 2013 er laget av Direktoratet for forvaltning og ikt. Anbefalttolkning av skår er: 0-50 nøytral eller dårlig, 51-70 delvis godt, 71-80 godt og 81-100 svært godt.