EVJE OG HORNNES: — Det var min tante Gunvor som kom med en liten avlegger og ba meg om å plante treet, siden dette var en så spesiell dag, sier Kjellfrid. Selv var Kjellfrid fem og et halvt og hadde knapt nok opplevd annet enn krig.

Man skulle jo tro at krigen var langt unna på en liten gård på Dåsnes i Hornnes. Men det var den så langt i fra. Fetter Magnus Uleberg hadde vært i Milorg og satt på Grini fra høsten 1944. Han skulle egentlig ha vært sendt til Tyskland, men båten ble torpedert. Onkel Gunnar satt fengslet i Tyskland, men kom hjem igjen før krigen var slutt.

Kjellfrid kan ikke erindre at de hadde noe seremoniell i forbindelse med at hun plantet fredstreet. Det har heller ikke vært noen markeringer seinere. Men at nettopp dette treet var spesielt, sto prentet inn i hele familien.

RUVER: Fredstreet fra 1945 ruver godt på tunet hjemme på Dåsnes. — Det sto i fare da det skulle bygges en gang- og sykkelvei, men det ble heldigvis berget, sier Kjellfrid Uleberg. Foto: Jostein Blokhus

Måtte ikke sparke i treet

— Jeg husker at det en gang var noen som sto og spente i treet. Da kom mor og sa at det måtte de ikke gjøre, for dette treet var plantet 8. mai.

Dåsvannsveien går like forbi bjørka. Og da det var snakk om å bygge gang- og sykkelvei mellom Dåsneset og Hornnes skole, ønsket veivesenet å fjerne treet. Det sto i veien. Men byråkratene måtte melde pass for familiens sterke ønske om å la bjørka få stå i fred.

Det er forresten en smakssak om vi skal snakke om ett eller to trær, for alt svært tidlig var det to stammer som skjøt i været. Og de har vokst så over all måte at de har blitt de rene kjennemerker i bygda.

Selv flyttet Kjellfrid til Kristiansand. Der hadde hun et langt arbeidsliv i forsvaret, både på Odderøya og i Marvika. Nå er hun pensjonist, men når anledningen byr seg, drar hun opp til hjembygda, både for familietreff — og for å hilse på sitt gamle tre.

Midt i blinken

Foreningen Treets venner holder for tiden på å få inn opplysninger om bemerkelsesverdige trær i Norge, og dette fredstreet er midt i blinken.

— Dette er typisk et slikt tre som vi er ute etter! Trær med en historie er jo ett av kriteriene våre. Vi ønsker at folk skal gå inn på våre hjemmesider — treetsvenner.no — og prøve å registrere trærne selv og legge inn bilder. Å oppgi høyde og alder kan være et problem, men de får bare prøve så godt de kan, sier Torill Gjelsvik, daglig leder ved Agder botaniske hage. Det hele skal ende opp med kåringer av de mest bemerkelsesverdige trærne i landet.