Mener snuplassen er stor nok: - Før kom de helt inn til tunet mitt og hentet søpla, nå krever de at jeg skal gå ut til veien å sette dunkene der, forklarer Saga. Han mener det er mer enn god nok plass til å snu på eiendommen. Foto: Tore André Baardsen

SONGDALEN: — Det henger ikke på greip. Både septikbilen på 32 tonn og strøbilen kommer opp hit, men renovasjonsbilen klarer det ikke. Det er jo en godkjent tømmerbilvei, sier Asbjørn Saga (62).

Han bor på et lite småbruk, litt utenfor allfarvei på Nodeland, 700 meter med grusvei fra fylkesvei 303. For to år siden la Songdalen kommune om renovasjonsordningen. De gikk fra å hente søppel i små pickup-biler til såkalt smartsortering.

Smartsortering innebærer større biler, en komprematorbil, og var en ordning som ble innført for å gjøre det mer rettferdig for de som var flinke til å sortere. En databrikke i hver dunk gjør det mulig å registrere antall tømminger, og færre tømminger betyr lavere utgifter.

Forstår det ikke

Men Saga opplever den nye søppelordningen som alt annet enn rettferdig.

— Før kom de helt inn på tunet mitt og hentet søpla, nå krever de jeg skal ut til veien med den. Det har vært slik de siste to årene, men det er først nå nylig at de har sagt at det er veien som er problemet, men det begriper jeg ikke. De kan kjøre opp til naboen min 300–400 meter nede i veien, men opp hit kommer de ikke. Veien er helt lik, sier Saga.

Han sier at han har kontaktet Avfall Sør for å foreslå et kompromiss, som for eksempel at de kan komme og hente søpla hans en gang i måneden.

700 METER: Småbruket ligger 700 meter fra fylkesveien. Foto: Tore André Baardsen

Forsøkte kompromiss

— Jeg produserer jo ikke mer søppel enn det, så jeg har ikke behov for mer, men det ville de ikke, sier han.

— Hvis du kun trenger å tømme dunkene én gang i måneden, så er det vel ikke mye jobb å trille dem ut til veien selv?

— Det er ikke gåturen som er problemet, men setter jeg avfallsdunkene ut på veien så kommer det fort dyr, som grevling og rev, og river ned dunkene slik at søppelet blir strødd ut over alt. Det har skjedd før, og jeg ser ikke noe poeng i å gjøre det igjen, svarer han.

Ettersom han ikke har benyttet seg av avfallsordningen de siste to årene, har han heller ikke villet betale årsavgiften på rundt 1800 kroner til Avfall Sør. Det har ført til at saken nå har havnet i Kristiansand tingrett.

— De vil ha penger for renovasjon, men jeg betaler ikke for en ordning jeg ikke benytter meg av, sier Saga.

TIL TINGRETTEN: Asbjørn Saga vil ikke betale for søppelhentingen, og saken havner dermed i retten. Foto: Tore André Baardsen

— Farlig vei

Det er Reno Norden som på oppdrag fra Avfall Sør tømmer søppelet hjemme hos folk i Songdalen. Avdelingsleder i firmaet, Odd Ugland, forklarer at det er veien opp til Saga som er problemet.

— Det er for smalt og bratt, i tillegg er det for dårlig plass til å snu bilen. Veien er rett og slett for dårlig til at vi kan kjøre der, sier Ugland.

Han har selv vært og sett på veien og vurdert det dit hen at det ikke er trygt for renovasjonsbilene å kjøre opp dit.

— Jeg forstår at det kan virke frustrerende når vi tidligere har kommet helt inn på tomta for å hente søppelet med de gamle pickup-bilene, så det var nok flere som hadde det mer komfortabelt før, men vi blir nødt til å ta hensyn til sikkerheten for våre sjåfører, sier Ugland.

Blander seg ikke inn

Avfall Sør sier de stoler på renovatørens vurdering av veiforholdene.

— Vi blander oss ikke inn når renovatøren mener det ikke går an å kjøre der. Målet vårt er å unngå ulykker, og hvis Reno Norden mener det er uforsvarlig å kjøre opp dit, så lytter vi til det, sier Frode Rosland i Avfall Sør.

Han forklarer at saken nå har havnet i tingretten fordi Saga ikke har betalt den faste årsavgiften.

— Vi tar naturligvis ikke betalt for søppeltømming ettersom han ikke har benyttet seg av tilbudet. Men han må likevel betale årsavgift, som er en fastavgift alle må betale, som utgjør rundt 1800 kroner i året. Den har han ikke betalt, og derfor har saken nå havnet i tingretten.