KRISTIANSAND: Mor til avdøde har vært sterkt preget mens hun har sittet i Kristiansand tingrett sammen med bistandsadvokaten de to siste dagene.

Kvinnen flyktet fra krigen i Kroatia sammen med sin sønn, og kom til Norge i 2001. Da hadde hun mistet hele familien, bortsett fra sin far. Mor fortalte om en sønn som var omsorgsfull mot henne, men hun visste ikke helt hva han kunne gjøre på byen.

Hun hadde forstått at han kunne være både voldelig og aggressiv.

Geleidet ut

Hun ble svært følelsesladet under forklaringen til en av tiltaltes venner. Hun ropte ut at gutten, som først hadde lagt sønnen i gulvet drapsnatten, også var drapsmann. Hun ble straks geleidet ut av rettslokalet av sin bistandsadvokat.

Den kroatiske kvinnen var sterkt deprimert over mangel på nettverk, venner og familie, og at hun også har mistet sin eneste nære.

Mor til tiltalte forklarte seg også i retten torsdag. Hun betegnet sønnen som varm, tillitsfull, full av omsorg og kjærlighet overfor alle mennesker. Hun fant det helt ubegripelig at sønnen hadde drept en annen person.

Tiltalte er en person med et hjerterom hvor det var plass til alle

Fryktet represalier

— Før den tragiske hendelsen hadde han fortalt meg om trusler fra avdøde, og at avdøde hadde gjort innbrudd i leiligheten hans. Han turde ikke anmelde dette i frykt for represalier, forklarte hun.

Moren fortalte om en sønn som mentalt var helt nedkjørt etter drapet og som sliter kraftig med tilværelsen.

— Hvilke tanker har du om fremtiden for din sønn? Spørsmålet kom fra forsvareren, advokat Sveinung Søndervik Johnsen.

— Jeg håper han bevarer seg selv, tar utdannelse i fengsel og får en jobb.

Flere venner av tiltalte forklarte seg også i retten torsdag. En venninne sa til dommerne at hun selv i dag ikke kan forstå det som skjedde i leiligheten i Mandal drapsnatten.

— Tiltalte er en person med et hjerterom hvor det var plass til alle. Han var og er en av mine beste venner. Vi var som søsken, forklarte venninnen i retten.