KRISTIANSAND: De ti nye stillingene vil bli fylt av nyutdannede politifolk, og vil starte i jobben 1. august. Dette kommer fra en pott på 280 nye stillinger som nå går ut til politidistriktene

— Vi skulle gjerne hatt flere, det legger jeg ikke skjul på, sier politimester i Agder, Kirsten Lindeberg.

Politiet i Agder har selv beregnet ut at behovet er 40 nye stillinger. To tredjedeler av dette er politistillinger, og resten er sivile stillinger. Det var under fremlegging av fjorårets kriminalstatistikk i januar at Lindeberg kom med sitt ønske for 2013. — Vi har hatt et krevende år med minimumsbemanning, og vi burde øke med 40 årsverk i år, sa hun under pressekonferansen da.

Ikke optimalt

— Er du skuffet over tallet?

— Jeg hadde ikke forventet 40 stillinger, men jeg skulle gjerne hatt et budsjett slik at vi kunne nådd det tallet. Vi har ikke optimal bemanning, og har fortsatt et stykke igjen til den er tilfredsstillende. Men det går i riktig retning, og bare de store distriktene har fått flere nye årsverk enn oss, sier hun.

Agderpolitiet måtte i fjor hente inn 11,3 millioner etter merforbruk fra året før, og kan derfor øke årets budsjett tilsvarende.

— Vi skal fylle de stillingene vi måtte holde ledige i fjor, sier hun, og fortsetter:

— På slutten av fjoråret hadde vi 564 årsverk, mens vi nå vil ha nesten 580 årsverk inkludert de nye stillingene, sier hun.

Det skal også ansettes en kommunikasjonsarbeider og en strategisk analytiker.

Med et romsligere budsjett i år skal politiet bruke pengene på å oppgradere bilparken, samt dekke de økte lønnskostnadene.

Behov på "flanken"

Lindeberg kan ennå ikke si hvor de nye stillingene skal plasseres geografisk. Det skal et ledermøte komme fram til mot slutten av måneden.

— Men alle skal ut i operativ tjeneste, og behovet for nye stillinger er størst i Kristiansand og Arendal der kriminaliteten er størst. Men Setesdal, øst i Aust-Agder og vest i Vest-Agder er også områder vi skal styrke.

Håpet på mer

Leder av Politiets fellesforbund i Agder, Ernst Olav Lunde, sier til Fædrelandsvennen at han hadde håpet på flere stillinger.

— Jeg er enig i at behovsbeskrivelsen, og jeg hadde håpet på 20 nye stillinger i denne runden. Vi tar det vi får, men vi har oppgaver i overkant av bemanningen, sier han.

Han sier samtidig at han er uenig med Justisdepartementets om fordelingsmodellen.

— Vi har vært uenig om den i flere år, og mener at vårt distrikt får for lite. Til sommeren skal et utvalg satt ned av justisministeren komme med en analyse av behovet i distriktene, og tildelingskriteriene skal også bli vurdert. Da kan vi komme gunstigere ut enn i dag, sier Lunde.

file64jhshbdgma1gp4742b3[1].jpg Foto: Arkivfoto

— Agder kommer for dårlig utJustispolitisk talsmann for Frp, Åse Michaelsen , mener at tildelingskriteriene for nye bevilgninger systematisk slår dårlig ut for Agder.

— Alle er klar over at ti stillinger er for lite når man ser på omfanget og alvorlighetsgraden til kriminaliteten på Agder, sier stortingsrepresentant for Vest-Agder, Åse Michaelsen (Frp).

Michaelsen, som sitter i justiskomiteen på Stortinget, mener at tildelingskriteriene slår særdeles dårlig ut for Agder.

— Dette er noe vi politikere må få endret. I dag legges kriminalstatistikken til grunn for tildelingen, og det vil si at hver eneste sak teller like mye. Men Agder har mye tung kriminalitet som krever lang etterforskning, slik at det blir færre saker. Tunge narkosaker burde telle mer for tildelingen enn lettere kriminalsaker, sier hun, og fortsetter:

— Dessuten sliter Agder med dårlige levekår og arealene er store. Derfor trengs mer til beredskap, og det tas ikke hensyn til.