- Når vi finnet dem, er noen svært forvirret, de vet ikke hvor de er, hvor de skal og knapt hvor de hører hjemme, sier leder av opersjonssentralen Bård Austad. Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: — Vi har funnet eldre i svært forkommen tilstand, sier Bård Austad leder av operasjonssentralen ved Agder politidistrikt.

Politiet fører ikke statistikk på hvor ofte de blir kontaktet med bønn om hjelp for å finne eldre demente som enten er forsvunnet fra hjemmet sitt, eller fra offentlige institusjoner. Men sier det skjer stadig vekk, med ujevne mellomrom.

— Når vi finnet dem, er noen svært forvirret, de vet ikke hvor de er, hvor de skal og knapt hvor de hører hjemme, sier Austad.

Vil ha gps

Kommuneoverlege i Kristiansand, Vegard Vige sier demente forsvinner fra omsorgssentre eller sykehjem omtrent ukentlig bare i Kristiansand. Han mener det må åpnes for bruk av gps-sporer:— Det er jo mye bedre at demente får på seg en gps-sporer så de kan bevege seg i det fri, enn å låse dem inne eller holde dem tilbake i institusjonen, sier Vige.

Ved hovedredningssentralen på Sola sier vakthavende Stein Solberg at det gjennomføres flere redningsoperasjoner hvert eneste år etter demente som er forsvunnet.

Nytt lovforslag

— Vi mener det må tillates med gps-sporing. Utgangspunktet må være hva man antar den demente selv hadde ment om vedkommende hadde vært frisk. Vi kunne funnet dem raskere om de hadde sporer på seg, sier Solberg.

1. juni legger helsedirektoratet fram et nytt forslag til lov for velferdsteknologi. I forslaget skal også spørsmålet om offentlige institusjoner skal få bruke gps-sporer på demente drøftes. I dag stoppes dette av pasientrettighetsloven og taushetspliktsbestemmelser. Dersom en dement ikke har samtykke-kompetanse, ikke er i stand til å vurdere det selv, kan ikke offentlig ansatte gjør dette.

Datatilsynet har nylig åpnet for at det ikke er i strid med personvernbestemmelsene at en dement person blir påsatt en gps-sporer, selv om vedkommende ikke er i stand til å samtykke i det. Men det er lovverket, ikke datatilsynet, som setter begrensningen.

Økt frihet og trygghet

— Datatilsynet er positiv til slik bruk av velferdsteknologi, bare det blir gjort på en gjennomtenkt og god måte. Rett bruk av GPS kan gi økt frihet, trygghet og verdighet for personer med demens. Alternativet, å få sin bevegelsesfrihet begrenset ved å bli låst inn eller nektet å gå ut, vil av mange oppleves som mer ødeleggende for den enkeltes verdighet og selvbestemmelse, sier Catharina Nes, seniorrådgiver i datatilsynet .

Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse og Universitetet i Agder bidrar også med kompetanse og ressurser i et prosjektarbeid for bruk av velferdsteknologi, som skal avsluttes ved utgangen av 2012.