Urolige: Bjørn Vidar Enda, nabo Bente Vik med sine to barn, Erlend (6) og Gustav (4), og leder i Justneshalvøya vel, Thomas Vårlid, er urolige for at det ikke skal komme barneskole i det nye boligområdet. ? Vi vil ha det vi har blitt lovet, sier de. Foto: Torstein Øen

KRISTIANSAND: Justneshalvøya har blitt solgt som "Barnas bydel" av utbygger, med alle fasiliteter i nærheten. Nå kan enden på visa bli at foreldrene må sende barna sine til Justvik skole, som ligger 2,5 kilometer unna.

— Blir vanskelig

— Vi flyttet hit fra Oslo for å kunne ha barnehage, barneskole og ungdomskole i umiddelbar nærhet. Det vil bli vanskelig for oss dersom vi må sende barna til Justvik skole, forteller Bente Vik.

Hun og mannen flyttet til Justneshalvøya etter at venner hadde fortalt om planene her. Siden mannen til Bente pendler til Oslo, er det hun som må frakte de to sønnene til barnehage og barneskole når eldstemann begynner i 1. klasse.— Jeg jobber hundre prosent, og det vil ta mye av tiden min å kjøre barna til og fra skole og barnehage som ligger på ulike steder, forteller hun.

Familien Vik liker seg på Justneshalvøya, men vil vurdere å flytte dersom det blir for tungvindt uten barneskole med tilbud til barn fra 1. til 7. klasse på Havlimyra.

- Farlig skolevei

Å sende guttene alene til Justvik barneskole er uaktuelt for Bente Vik.

— Det er en farlig skolevei. Jeg synes det er altfor langt for så små barn å gå alene, sier hun.

Også nabo Bjørn Vidar Endal og leder i Justneshalvøya vel, Thomas Vårlid er skeptiske til å sende barna denne veien.

— Skoleveien ligger rett ved en riksvei, og vil få ganske mye mer trafikk dersom foreldre skal skysse barna sine frem og tilbake, sier Vårlid.

Alle som bor på Justneshalvøya er medlemmer av velforeningen, og Thomas Vårlid er overbevist om at han snakker på vegne av dem alle.

- Vil ha det vi er lovet

Bjørn Vidar Endal flyttet til Justneshalvøya for å ha alle fasiliteter i nærheten.

— De fleste av oss har betalt dyrt for tomtene våre slik at kommunen skulle få en billig tomt å bygge oppvekstsenter på. Nå vil vi ha den varen vi har betalt for, og den barneskolen vi er blitt lovet, sier han.

Velforeningsleder Thomas Vårlid opplyser at barneskolen ikke er lovet eksplisitt av kommunen, men at det har vært oppfattet slik gjennom lovnader fra utbygger og i kommunens planer.

— Mange småbarnsfamilier har flyttet hit nettopp fordi Justneshalvøya har blitt omtalt som barnas bydel. Høy tetthet av lekeplasser, nærhet til alle fasiliteter og ikke minst planene om barneskole har lokket småbarnsfamilier hit. Det er et paradoks at barnas bydel kan ende opp uten barneskole, sier han.

— Det står Havlimyra oppvekstsenter svart på hvitt på skiltet ved skolen. Når vi bruker begrepet oppvekstsenter, tenker vi at det innebærer både barnehage, barneskole og ungdomskole, fortsetter Thomas Vårlid.

Ulike beregninger

Vårlid er skeptisk til at man i kommunen ikke er sikre på om det er et stort nok elevgrunnlag til å etablere en barneskole på Justneshalvøya.

— Det er planlagt rundt 1100 boenheter her, og utbygger regner med at det vil komme 400 barneskoleelever til området, mens kommunen opererer med 200 elever, informerer Vårlid. Han påpeker at dette er en sak mellom Justneshalvøya og kommunen og ikke mellom Justneshalvøya og Justvik skole.

Han og resten av velforeningen føler seg maktesløse i møte med kommunen.

— All fornuft taler for at det bør bygges en barneskole her, sier Thomas Vårlid.

Utbygger er overrasket

Daglig leder Sjur Eftevaag i Krag utvikling synes at det er merkelig dersom det ikke kommer en barneskole på Justneshalvøya. Han hørte først om alternativet med å bygge ut Justvik skole for noen måneder siden.

— Det er overraskende og feil dersom kommunen nå bestemmer seg for ikke å bygge barneskole, sier Eftevaag, som synes at det er veldig leit dersom noen velger å flytte hvis ikke barneskolen kommer.

Krag Utvikling står som utbygger på Justneshalvøya, og Eftevaag mener Justneshalvøya er veldig godt tilpasset småbarnsfamilier.

— Vi har lagt opp til en bydel for barnefamilier, og kommunen har fått tomten til oppveksttunet billig for å kunne bygge barnehage, barneskole og ungdomskole, sier han.