HÆGBOSTAD: — Jeg har et helt annet liv nå, og jeg har aldri hatt det bedre, sier Torgeir Stensrud til Fædrelandsvennen.

Vi møter ham i indre Agder, der han har dratt for å stille opp for Stormberg-gründer Steinar J. Olsens gåtur tvers over Agder og fortelle om arbeidet med overgangen fra innsatt og ansatt.

For nær 100 kilo lettere enn da han ble dømt til sju års fengsel i Finance Credit-skandalen i 2005, har 64-åringen etter han avsluttet soningen i vinter byttet ut penger som livets formål med noe helt annet.

— Jeg var styreformann i Finance Credit, og har tatt ansvaret og tatt min straff. Nå bruker jeg det jeg har av krefter til å hjelpe folk i fengsel til å klare seg etter soning, sier han.

Fikk hard dom

HYLLER STORMBERG: - Med sitt samfunnsansvar var Stormberg en av fire sponsorer som gjorde sykkelturen Oslo-Paris mulig, sier Torgeir Stensrud, mens Stormberg-sjef Steinar J. Olsen lyttet. Sykkelturen med tidligere innsatte til Paris ble initiert av stiftelsen Wayback Norge, og ledet av Stensrud selv. Foto: Kjartan Bjelland

Stensrud ble i oktober 2005 dømt til sju års fengsel for bedrageri i sin rolle i Finance Credit-saken og fradømt retten til å drive næringsvirksomhet. Stensrud anket, men Høyesterett stadfestet dommen i 2007.Selskapene i Finance Credit-gruppen drev med pengeinnkreving, og Stensrud skylder bankene over en milliard kroner etter dommen.

I vinter ble han en fri mann etter at han det siste året sonet i sitt eget hjem. Men han er klar på at dommen mot ham var fortjent.

— Jeg hadde ikke baller til å gå til politi, styremedlemmene, eierne eller bankene med hva jeg visste. Penger ble lånt som bevisst ble brukt til andre ting enn formålet, og jeg er veldig skamfull i dag. Det preger meg i dag at jeg ikke var sterk nok til å bekjenne hva jeg hadde gjort, sier Stensrud, som mener dommen var riktig, men at straffeutmålingen var for streng.

Vil hjelpe

DOMMEN: Rettssaken mot Torgeir Stensrud etter Finance Credit-kollapsen gikk i Oslo tingrett i 2005. Dommen ble rettskraftig i 2007. Siden den gang har Stensrud gått ned opp mot 100 kilo. Foto: Borgen, Ørn E.

Ute av fengsel er Torgeir Stensrud i dag lidenskapelig opptatt av at straffedømte får hjelp etter soning. I fjor ledet han prosjektet, der tidligere innsatte syklet Oslo — Paris, der Stormberg var en av fire sponsorer.- Av de ti som var med på sykkelturen til Paris er det ni som ennå er på den smale sti. De klarte seg helt selv da, og fikk en mestringsfølelse som de har tatt med seg videre, sier han, og fortsetter:

— Dette arbeidet er en måte for meg å gjøre opp for meg på.

Torgeir Stensrud er samtidig veldig kritisk til hvilke muligheter som venter straffedømte etter soning, og han peker spesielt på friomsorgen.

— Friomsorgen er en salderingspost i fengselssystemet. Det skjæres ned til det minimale, og det er ingenting som venter utenfor murene. Politikerne burde skamme seg. Dette er en samfunnsoppgave, og når friomsorgen tar over, får de en handlepose og et spark ut i ræva, sier han.

— Utenfor murene venter gamle nettverk og ensomme kvelder og helger, som frister til å falle tilbake i gamle vaner. Men får de hjelp til å føle seg akseptert som skattebetalere i jobb og med et nytt nettverk, nye venner, og tilbud på kveldene, så vil det hindre tilbakefall, sier han.

Ny verden i fengsel

Fra finansverdenen sier Stensrud at han trodde han visste litt om kriminelle i samfunnet, men at han raskt skjønte at han var langt unna.

— For meg var denne verdenene helt ukjent. Jeg har sett mange tragiske historier, og narkotika og alkohol er alltid årsaken bak problemene til folk, sier han.