KRISTIANSAND: Under søndagens laserkontroll hadde utrykningspolitiet bestemt seg for å kun ta de som kjørte fort nok til å miste førerkortet. I 60-sonen betyr det 86 kilometer i timen. Likevel fikk de hendene fulle ved begge utganger av tunnelen.

– Det var i alle fall tre som glapp for oss. Vi hadde rett og slett ikke kapasitet til å ta alle, sier sier fungerende UP-sjef Sigbjørn Rygg i Agder politidistrikt.

Kontrollen var nøye planlagt og ekstramannskaper hentet inn. Grunnet sambandsproblemer i tunnelen er det utfordrende for UP å holde kontroll i Vågsbygdporten.

– Vi måtte bruke telefonkonferanse, og trenger mye folk. Dette er ikke et sted hvor vi kommer til å stå ofte, men det er viktig å vise at vi er tilstede, sier han.

Se hva bilistene selv synes i bildegalleriet til høyre.

Forstår fartssynderne

Rygg forstår at de vil det kan være vanskelig å holde 60 kilometer i timen gjennom en tunnel med to brede felt og ingen trafikk imot.

– Veien er bred, fin, ny og lys. Jeg skjønner at fartsgrensen kan være et diskusjonstema. Folk kjører så fort av en grunn, sier Rygg.

Søndag kveld beslagla han og kollegene 15 førerkort i løpet av tre timer og tjue minutter. I 60-sona ved munningen til Vågsbygdporten stod laseren, og ved de to tunnelutgangene hadde politiet tatt oppstilling.

– Det er veldig mye. Jeg har aldri vært med på noe liknende, men egentlig ikke overraskende. Vi har vært klar over at det kjøres hardt i tunnelen, sier UP-sjefen.

TIPS OSS: Var du en av de som mistet lappen i fartskontrollen søndag? Da vil Fædrelandsvennen gjerne komme i kontakt med deg. Du kan ta kontakt med journalist Kjetil Nygaard på tlf 91560632 eller på mail.

Slapp saftig bot

Femten personer ble anmeldt med førerkortbeslag, men ingen fikk forenklet forelegg.

– Vårt mål er ikke å ta flest mulig. Derfor konsentrerte vi oss om de som kvalifiserte til førerkortbeslag. Men det var mange som kjørte i 80-85 kilometer i timen og slapp unna 6500 kroner i bot, sier Rygg. – Er Vågsbygdporten den nye verstingstrekningen i Agder?

– Det kan se sånn ut. Jeg har forståelse for at det er lett å kjøre så fort akkurat her, men oppfordrer bilistene til å følge fartsgrensen, sier fungerende UP-sjef.

– Korrekt fartsgrense

Johan Mjaaland, avdelingsdirektør i Statens vegvesen, mener en fartsgrense på 60 kilometer i timen er korrekt for Vågsbygdporten.

– Fartsgrensa var tydeligvis for lav for noen. Men det pågår fortsatt arbeid i tunnelen, og det er flere av— og påkjørsler. Derfor har vi vurdert 60-sone som riktig. Den er veldig godt skiltet, sier han.

Mjaaland vil ikke foreta seg noe med mindre politiet gjør det.

– Vi gjør ikke noe med mindre politiet tar kontakt med oss. Men vi registrerer at det kjøres for fort, og dette er et tema for oss også. Vi avventer og ser hvordan politiet håndterer dette, sier han.

Tiltak vurderes

Han utelukker likevel ikke at det gjøres tiltak i tunnelen.

– Vegvesenet kommer til å følge godt med fremover. Det er en midlertidig løsning. Men det blir ei veldig kort strekning å øke fartsgrensen på, sier han

– Er det aktuelt å sette opp fotoboks i tunnelen?

– Vi vil samhandle med politiet og vurdere det etter hvert, sier Mjaaland.