MANDAL: — Det er ytterst få, om noen som støtter bloggeren Eivind Berge i den debatten han har satt i gang, men vi skal ikke ignorere og neglisjere hans budskap. Jeg mener det er farlig å bortforklare det, for det finnes grupper av menn som føler seg voldsomt tilsidesatt, sier Michaelsen.

Michaelsen mener samfunnet blir mer og mer feminisert og at mange gutter vokser opp nesten uten mannlige rollemodeller.

Mannlige rollemodeller

— Mange er skilt, og mor får hovedomsorg for barna. Gutter vokser da opp hos en enslig mor, hun har mye kvinnelig kontakt, i barnehager jobber det kvinner, på barneskolen er det mange kvinnelige lærere, og gutter får først mannlige rollemodeller når de kommer til ungdomsskolen og videregående.

— Av statistikk vet vi at mange av disse guttene faller utenfor, de dropper ut av videregående, naver og blir uføre, sier Michaelsen.

— Jeg tror vi må tilnærme oss disse guttene på en annen måte i barne- og ungdomsskolen. Skolen, undervisningen er feminisert, og kanskje trenger vi å se på andre undervisningsformer, sørge for at mer av læringen blir praktisk orientert.

Sinte, unge menn

Hun mener at flere forhold i samfunnet fører til at det blir grupper av sinte unge menn, som ikke føler seg sett, ikke føler seg verdsatt og føler at det ikke er bruk for dem. Dette kan igjen utarte og føre til kriminalitet, narkotika og at noen havner innenfor psykiatrien.

— Det virker som om det er flere unge, sinte menn i byene enn på landsbygda. Mange er ensomme i de store byene, mener Michaelsen.

— Nå kommer kun en av ti menn inn i militæret. Jeg mener flere bør inn i førstegangstjenesten, at menn har mistet noe når den muligheten er borte. Det er viktig å være sammen, gjøre noe samfunnsnyttig, føle samholdet, fellesskapsfølelsen og eierskapet til landet, sier Michaelsen.

Hun tror at man må akseptere at kvinner og menn er forskjellige og at man skal la kvinner være kvinner og menn være menn.

— Men jeg vil ikke tilbake til gutteklubbene, som Høyre-gutta i Agder forsøkte seg på, eller snuppeduppe-damene. La kvinner og menn ha likeverd, da kan vi glede oss sammen, sier Michaelsen.

Likestillingsdebatt

Hun reagerer også på en del av likestillingsdebatten på Sørlandet og premissene for likestillingsindeksene.

— Det er ikke negativt å satse på barn og hjemmet, og jobbe deltid noen år eller ta seg et par friår. Det blir feil å si at man kun er vellykket som kvinne hvis man jobber i 100 prosent stilling.

— Jeg tror kvinner på Sørlandet er lykkelige, og det de leverer setter mann og barn pris på, sier Michaelsen.

Hun blir aldri invitert til å snakke om likestilling når dette diskuteres på Agder og i større konferanser.

— Jeg tror ikke de ønsker kritiske røster, man ønsker ikke kvinner som prater til den vanlige damen på Agder som har helt vanlige interesser, avslutter Michaelsen.