FULGTE PRESSEKONFERANSEN: Sawanya Ardam Sandø og Per Sandø, henholdsvis mor og stefar til Pamela Porntip Ardam, fulgte mandag pressekonferansen der 22. juli-kommisjonens rapport ble lagt fram. Foto: Torstein Øen
FULGTE PRESSEKONFERANSEN: Sawanya Ardam Sandø og Per Sandø, henholdsvis mor og stefar til Pamela Porntip Ardam, fulgte mandag pressekonferansen der 22. juli-kommisjonens rapport ble lagt fram. Foto: Torstein Øen

KRISTIANSAND: — Jeg visste at det kom en del svar i dag, men svarene hjelper ikke så mye. Jeg har mistet datteren min, og jeg får henne ikke tilbake, sier Sawanya Ardam Sandø.

Hun er mor til Pamela Porntip Ardam fra Kristiansand, som ble drept på Utøya 22. juli.

- Som forventet

Sammen med ektemannen Per Sandø, stefaren til Pamela, fulgte Sawanya Ardam Sandø spent med på pressekonferansen mandag, der 22. juli-kommisjonen la fram sin rapport. Ekteparet fulgte den første timen av pressekonferansen i stillhet fra sofaen hjemme i leiligheten i Nybyen i Kristiansand.

— Det tar tid å fordøye informasjonen. Jeg synes rapporten var som forventet, sier Per Sandø, etter blant annet å ha fått presentert detaljert kritikk av politiets arbeid og organisering under terrorhendelsene og massedrapene 22. juli.

Roser ærlig rapport

DØDE PÅ UTØYA: Kristiansandsjenta Pamela Porntip Ardam (21) ble drept på Utøya 22. juli.

Han håpet i forkant på at rapporten skulle formidle tøff kritikk av politiets arbeid.— Dette er vel noe av den sterkeste kritikken politiet kunne fått. Det er vel strykkarakter. Sånn sett var rapporten bra. Det hadde vært mye verre hvis rapporten ikke hadde vært såpass ærlig, påpeker Per Sandø.

— Noen burde tatt sin hatt og gått av etter 22. juli, uten å gå i detaljer, legger han til.

En av de siste

Pamela Porntip Ardam var en av de siste ungdommene som ble drept på Utøya. 21-åringen fra Kristiansand omkom ved pumpehuset rundt klokka 18.15 den skjebnesvangre kvelden.

Mandagens rapport fastslo blant annet at politiet kunne ha ankommet Utøya på et tidligere tidspunkt enn det de gjorde. Sawanya Ardam Sandø rister oppgitt på hodet når detaljene blir presentert på tv-skjermen.

— Jeg er ikke fornøyd med dette, sier hun.

— Det er tøft å høre detaljene. Hvis politiet hadde kommet enda tidligere, kunne Pamela vært i live, i tillegg til flere andre ungdommer, påpeker Per Sandø, som mener det var helt uakseptabelt at det ikke ble slått riksalarm da terroren var et faktum.

- Må lære

Sawanya Ardam Sandø sier at politiet må lære av feilene sine.

— Jeg håper politiet lærer mye av dette, blant annet hvordan de kan samarbeide bedre. Politiet har ikke vært flinke nok, konkluderer trebarnsmoren, som forteller om et tøft år for familien som også har to andre barn, to jenter på 17 og 19 år.

— Jeg prøver å holde motet oppe. Det går opp og ned, kanskje mest ned, sier hun.