OSLO: I dag fortsatte gjennomgangen av obduksjonsrapportene til de drepte på Utøya 22. juli.

Pamela Porntip Ardam (21) fra Kristiansand var blant de siste som ble drept. Sammen med 13 andre ungdommer blehun skutt ved Pumpehuset.

I Oslo tingrett leste bistandsadvokat Thor-Erik Andersen opp familiens minneord:

ENGASJERT: Pamela Porntip Ardam var svært engasjert i AUF i Oslo. Foto: Kristin Ellefsen

— Vi har mistet det kjæreste vi hadde: Et ungt, kjært barn, søster og familiemedlem. Pamela var ei livsglad jente med livet foran seg, heter det i minneordet. Følg rettssaken torsdag direkte her.

Ville jobbe for gatebarn

Somtreåring kom Pamela sammen med sin mor til Norge fra Thailand. I Norge fikk hun tohalvsøstre.

Hennes store ønske var å ta et år i Thailand for å hjepe foreldreløse på gateplan. Hun blir beskrevet som ei fryktløs jente med et stort engasjement.

— Før skytingen begynte på Utøya rakk hun å ringe familien for å fortelle dem hvor glad hun var i dem, leste bistandsadvokaten fra minneordet.

— Vi savner deg så mye, leste Andersen i rettssalen.

Flyktet skadet i leggen

Mor Sawanya Ardam Sandø og ektemannen Per Sandø fortalte Fædrelandsvennen i forrige uke om hva de vet om hendelsen. Pamela ble først skutt i leggen i Kafébygget som ligger i skogen bak. Ved hjelp klarte hun å flykte fratil Pumpehuset. Der ble hun truffet av to skudd til. Hun døde avskuddskader i hodet.Anders Behring Breivik har i retten forklart hvordan han forsøkte å lokke frem ungdommene fragjemmestedet ved å si at de nå var i sikkerhet. Da enkelte av ungdommene kom mot ham, drepte 33-åringen dem.

De ble drept rundt klokken 18.15. I evalueringen fra NordreBuskerud politidistrikt blir det anslått at politiet ”teoretisk” kunne vært påUtøya klokken 18.10. Fordi de ikke valgte den korteste overfarten, fra Utvika,og fordi politibåten havarerte, gikk de i land på øya 16 minutter senere.Anders Behring Breivik ble pågrepet rundt 18.35. ## Oppgitt over politiet

Bildetav gummibåten på Tyrifjorden, lastet til ripa med politifolk, har brent seg innhos mange. Også hos Sawanya Ardam Sandø og ektemannen.

— Vi erjo oppgitt. Det er elendig politiarbeid. Å stappe ti tungt bevæpnede menn opp ien gummibåt. Det måtte gå galt. Jeg kan ikke begripe det den dag i dag. Jegtror ikke du trenger å være sjømann for å skjønne at den motoren kom til ådrukne, sa stefar Per Sandø til Fædrelandsvennen i forrige uke.

Samtidig har mor og stefar som holdning at det ikke nytter å tenke for mye på dette.

— Pamela kommer ikke tilbake likevel, har de sagt til Fædrelandsvennen.