VENNESLA: — Det er absolutt noe vi heier på. Da slipper de som jobber deltid å ha forskjellige jobber og de slipper å være redde for ikke å få nok jobber og usikkerheten dette medfører, sier sykepleierstudent Robin Staaf på Venneslaheimen.

Kollega Anne Kristin Vennesland forteller at hun nylig fikk 100 prosent stilling som sykepleier. Noe hun er veldig glad for. I Vennesla kommune er det kun 60 personer i helse- og omsorgssektoren som har full stilling. 161 har søkt om økt stilling. De fleste ønsker 70–80 prosent stilling.

Slipper pes med deltidsstilling

— Jeg er veldig fornøyd. Før hadde jeg 75 prosent stilling og måtte skaffe meg ekstravakter selv for å ha en inntekt å leve av. Det har vært en kamp, plutselig ringte det på kvelden med spørsmål om jeg kunne jobbe. Nå er det godt å ha en forutsigbarhet. Jeg vet når jeg har fri og det er lettere å få lån i banken, forteller Vennesland.

— Er ditt inntrykk at mange ønsker 100 prosent stilling?

— Ja, men ikke alle orker å jobbe fullt. Det er et tøft yrke og man må være villig til å jobbe til forskjellige tider. Selv jobber jeg i seksukersturnus med helg hver tredje uke, sier hun.

Saken om deltidsstillinger i administrasjonsutvalget tirsdag ble tatt til orientering, men skapte stort engasjement, spesielt blant de kvinnelige deltakerne.

For snill arbeidsgiver

Men det var rådmann Svein Skisland som erkjente at Vennesla kommune som arbeidsgiver har en utfordring og har vært for snille med å godta deltid. Den gjennomsnittlige stillingsprosenten i helse- og omsorgsektoren i Vennesla varierer fra 47 til 68. — Jeg har vært spent på denne saken, og det er ikke en sak vi tar lett på. Vi har rett og slett vært for snille som har akseptert at mange har fått lov til å jobbe i mindre stillinger. Jeg savner et grep her. Vi har nok ikke satt nok krav til høyere stillinger, sier Skisland.

— Hvilke grep tenker du må gjøres?

— Jeg har ingen fasit på dette. Men at vi kan finne gode løsninger, er jeg sikker på, sier rådmannen.

- Må jobbe med holdninger

Hovedtillitsvalgt for de ansatte i Vennesla kommune og nestleder i Fagforbundet, Randi S. Hagen, liker rådmannens utspill.

— Han ønsker å ta et skikkelig grep. Det kunne være å etablere et prosjekt med fokus på 100 prosent stilling og se på ulike turnusløsninger. Samtidig må vi jobbe med holdninger i egne rekker, for vi sier det skal være normalt å ha 100 prosent stilling, sier Hagen.

Det var mange synspunkter på ordførerens kontor. Omfanget av deltid i helse- og omsorgstjenesten er en utfordring over hele landet, men er mest synlig på Sørlandet hvor mange ønsker å jobbe redusert.

Kvalitet på omsorgen

Varaordfører Berit Kittelsen (Ap) vektla ulempene med deltid.

— For de fleste kvinner er det viktig å være økonomisk uavhengige og friheten det innebærer. En annen ting er kvaliteten på omsorgen vi tilbyr. Mange deltidsarbeidere betyr at brukerne våre, de vi er til for, må forholde seg til mange ulike fjes. Ingen ønsker vel at 15 forskjellige skal bade deg, sa Berit Kittelsen.

Hun mener også mange små stillinger gir en ineffektiv drift.