KRISTIANSAND: — Vi er nominert i klassen for beste innovative design. Dette sykkelstativet er svært lite plasskrevende. Ja, det dekker faktisk ikke mer enn en håndflate. Man kan låse to sykler til ett stativ, og vi ser for oss fem-seks stativer med halvannen meters mellomrom. Dette gjør det enkelt å holde rent mellom stativene, sier faglærer Sven-Ove Evensen, like før avreise til Lillestrøm.

Ungdomsbedriften Vargs UB består av 15 elever på industriteknologilinja VG 2. I klasserommet finner vi en dreiebenk og fresere styrt etter CNC-prinsippet, der CNC står for computer numerics control. Altså en slags verktøymaskiner der vi tror vi skal spare leseren for alt for mange tekniske detaljer.

Planleggingen av ungdomsbedriften tok til i fjor høst, og ideen med sykkelstativet dukket opp i samarbeid mellom lærer og elever. Noe av tanken bak ungdomsbedriftene er å lære å bygge opp et aksjeselskap, med alt fra daglig leder til regnskapssjef og arbeidere. Det hele blir registrert i Brønnøysundregisteret, for så å bli avviklet igjen i mai.

— 15 stativer er klare for galvanisering og pulverlakkering. Vi har en god lakkeringsavtale med Varodd Industrier. Stativene får en slitesterk overflate, og håpet er å selge dem til kommunen eller til privatpersoner, sier Evensen.