OSLO: — Helse Sør-Øst er en gigant. De store avstandene i de regionale helseforetakene gjør at de ansatte har vanskelig for å nå fram. Den sentrale ledelsen vet ikke hvordan det er på grasrota, sier Verdal.

Fylkeslederen i Vest-Agder Ap mener at Helse Sør-Øst nå bør deles i Helse Sør, Helse Øst og Helse Oslo. Forslaget får støtte av landsmøtedelegatene fra både Aust- og Vest-Agder.

— Sykehusprosessen i Oslo har krevd veldig mye energi siden den ble påbegynt i 2007. Nå er den snart ferdig og det er på tide å se på en ny oppdeling. Men om det blir i to eller tre er ikke så viktig, sier Verdal.

Vil bedre kvaliteten

Hun mener at størrelsen til Helse Sør-Øst fører til et dårligere helsetilbud på Sørlandet.

— I Helse Sør-Øst er det over to millioner pasienter. En oppdeling vil bedre kvaliteten i behandlingstilbudet på Sørlandet, sier Verdal.

Siden nyttår har hun hatt to møter med helseminister Jonas Gahr Støre om saken. Hun føler seg trygg på han vil stille seg positiv til forslaget når han skal holde tale for landsmøtet fredag.

— Jeg snakket med Jonas på landsmøtet nå i kveld. Etter den samtalen føler jeg meg trygg på at dette vil gå den veien vi ønsker, sier Verdal.

Tror på løsning

Gahr Støre bekrefter at han har tatt Verdals innspill på alvor, men vil ikke avsløre hva han går inn for før han går på talerstolen fredag.

— Vest-Agder har tatt opp med meg at de ønsker en diskusjon rundt dette. Det har jeg lyttet til og tatt på alvor. Så håper jeg vi finner en løsning som er god for alle, sier Gahr Støre til Fædrelandsvennen.

Han legger til:

— Linda har sittet i styret i Helse Sør-Øst og kjenner temaet godt. Jeg er helt avhengig av slike innspill som hun har kommet med for å gjøre en god jobb, sier Støre, som også får skryt av fylkeslederen i Vest-Agder.

— Han har vært veldig lydhør for våre meninger, sier Verdal.

Forslaget om å dele Helse Sør-Øst støttes av fire andre fylkespartier, ifølge Verdal.

— Vi har jobbet tett sammen med Buskerud, Aust-Agder, Telemark og Vestfold, som alle stiller seg bak dette forslaget.

Sykehusstriden

Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter stiller seg også bak forslaget.

— Jeg er jo kritisk til hele systemet med helseforetak, men dette er en god begynnelse. Vi er en utkant i Helse Sør-Øst. En tredeling vil gjøre systemet mer oversiktlig og gi en bedre fordeling av ressurser, slik at vi ikke drukner i problemene til hovedstaden, sier de Ruiter.

— Vil en slik løsning bidra til mindre strid mellom Arendal og Kristiansand?

— Det er et godt spørsmål. Litt av striden har handlet om ressurser, men jeg tror det må andre grep til for å skape en større enighet mellom de to sykehusene.

— Hvilke grep er det?

— Blant annet fordeling av ansvarsområder. Det enkelte sykehus må ha en stedlig ledelse. Vi trenger en direktør og en sykehusledelse som forstår at vi har tre sykehus på Sørlandet, sier de Ruiter.