FERDIG: Dagfinn Voreland er ansvarshavende for vedlikehold av sjørøverskutene. Foto: Lars Hollerud
ENDELIG: Den storte dame, underveis fra vinteropplag til Abrahavn. Foto: Lars Hollerud

KRISTIANSAND: Det er også noe av poenget, skal vi tro Dagfinn Voreland.

Tømmermannen i Dyreparken er i praksis vedlikeholdssjef for sjørøverskuter i vinteropplag, et fenomen som inntreffer hvert fjerde år.

— Grevinnen, før i tiden kjent som Klara, skal se sliten ut. Men det er bare utenpå, sier Voreland.

Bak den røffe manikyren bør alt være i sin skjønneste orden. Ellers hadde nok representanter for Skipskontrollen sagt noe om det, etter sitt besøk i vinter.

Månedene med islagt hav har Grevinnen og Den sorte dame tilbrakt side ved side på bredden, nærmest som et par spøkelsesskip.

Av og til har lyder vært å høre.

Herpelyder

De har kommet fra Voreland og hans stab, som har saget, hamret og malt slik at Grevinnen, som nevnt, skal se betydelig herpete ut.

I SVEVET: Grevinnen nærmer seg atter sitt rette element. Foto: Lars Hollerud

Fra Hans Martin Sveindal, Dyreparkens Web-redaktør, har Nært fått overbrakt følgende kjensgjerninger.Først om den eldste:

Døpt til Klara i Moss i 1990. Valg av Moss henspiller til Thorbjørn Egners vise om Kaptein Sorte Bill som angivelig seilte fra Moss til Calcutta. På Grashavet seilte Klara inntil for omtrent seks år siden. Da ble hun element i Kaptein Sabeltanns forestilling med bokstavene Grevinnen risset inn på akterpartiet.

Den sorte dame, som bokstavelig talt har fått ansiktsløfting etter vinterdvale, ble bygget ferdig i Risør i 1994 og døpt av selveste Wenche Foss ved fasjonable Aker brygge.

I vinter har denne dama, den sorte, altså, fornyet både treverk og fargeverk.

Skipskontrollen hadde intet å bemerke, og skutenes sertifikater er således fornyet.