KRISTIANSAND: Tre unge gutter var på byen en lørdagskveld i mai i fjor. Etter byturen inviterte den ene de to andre med seg hjem på nachspiel. Foreldrene var ikke hjemme. To av guttene sovnet, blant andre husverten. Den tredje i gjengen, 19-åringen, benyttet anledningen til å rundstjele familien mens de to guttene sov. Det ble tatt gull— og diamantsmykker til en verdi av 170.000 kroner. I tillegg ble det tatt tre bærbare datamaskiner og et kamera.

19-åringen la tyvegodset i tre bagger og forlot stedet. Da sønnen i husket våknet søndag morgen oppdaget han tyveriet, og tok kontakt med kompisen som hadde vært med hjem. Da beklaget kompisen det han hadde gjort, og skyldte på både beruselse på grunn av bruk av hasj og alkohol. Sønnen fikk med seg tilbake tre bagger.

Etter hvert viste det seg at smykkene ikke var komme tilbake. Dermed ble politiet koblet inn i saken, og det ble gjennomført ransaking hjemme hos 19-åringen, som også ble pågrepet. Han avtalte med politiet at alt tyvegodset skulle leveres tilbake. Det har også skjedd.

Nå har 19-åringen møtt i Kristiansand tingrett tiltalt for tyveriet. Retten mener at tyveriet kan betraktes som en impulshandling i ruset tilstand. Til tross for noen anmerkninger på rullebladet tidligere fant de tre dommerne det riktig å idømme mannen 90 timers samfunnsstraff. Manglende tilståelse hadde ført til ubetinget fengsel. I retten sa tiltalte han var flau og skamfull over det han hadde gjort.

Årsaken til at retten ga samfunnsstraff er at tiltalte ikke stabilisert seg med kjæreste, rusfri og er i utdanningssituasjon.