— Det er noe materiale som ikke ble sendt ut til kommisjonens medlemmer, men det forelå ved behandlingen av Hamre-saken, sier lederen for gjenopptakelseskommisjonen, tidligere tingrettsdommer Helen Sæter.

Hun bekrefter at kommisjonen har mottatt søksmålsvarsel fra Atle Hamres advokat, og sier at det vil bli behandlet i kommisjonens neste møte 25.-26. januar.

— Da vil vi etter tvisteloven melde fra hvordan vi stiller oss til søksmålet, sier Sæter som gjør oppmerksom på at de kun møtes en gang i måneden.

— Er det rett og slett en blemme fra deres side dette, at de siste dokumentene ikke ble med?

— Jeg tror ikke det er riktig å kommentere det før kommisjonen har sett på saken, sier Sæter.

— Men er det en enkel saksbehandlingsfeil i administrasjonen, dette?

— Jeg vil ikke kalle det en feil, sier Sæter og viser til at det kun er de vesentlige dokumentene, etter kommisjonens vurdering, som sendes ut til medlemmene før møtene.

— Det er ikke alle dokumenter som sendes ut. Så det er ikke noen dramatisk annerledes i denne saken, sier Sæter.

— Er det ikke litt påfallende at det er de åtte siste bevisene som ikke er omtalt - mens de første dere fikk tilsendt er drøftet og kommentert?

— Jeg vil ikke si det slik. I tillegg til de dokumentene Nordhus peker på, så er det også flere momenter som ikke er spesielt omtalt. I avgjørelsen så kommenteres de mest sentrale punktene, sier Sæter.

— Så det er ingen sammenheng med at de ikke ble sendt ut?

— Vi pleier ikke, og jeg vil heller ikke her kommentere enkeltheter i en avgjørelse, sier Sæter.

— Så når Nordhus mistenker dere for ikke å ha sett bevisene...

— Da får det være hans oppfatning, sier Sæter.

— Hvis saken kommer inn for retten får vi en objektiv vurdering av behandlingen, legger Sæter til.

— Men Nordhus fikk altså ikke se aktors sluttinnlegg før avgjørelsen var falt?

— Loven sier at når kommisjonen har samlet inn sitt materiale, så skal det som er av betydning sendes partene for bemerkninger. Det er ikke et lovkrav å sende det til motparten hver gang, sier Sæter.

— Er ikke aktors sluttinnlegg vesentlig?

— Jeg husker ikke hvilken betydning det er tillagt, og vil ikke kommentere det, sier Sæter, som presiserer at kommisjonens avgjørelse skal stå på sin egen begrunnelse.

— Men vi har en rutine på at hvis noen sender inn klage eller ytrer at vi har gjort feil, så ser vi på saken en gang til. Ellers er det slik at Nordhus har sendt søksmålsvarsel og ønsker en rettslig behandling av saken. Så får vi se hvordan saken ender, sier Sæter.

— Så du vil ikke bare si at det er en enkel saksbehandlingsfeil?

— Jeg er ikke rede til å si det nå. Av og til er det ting man ser kanskje kunne vært gjort annerledes. Det sentrale spørsmålet er om det har betydning for avgjørelsen. Det kan hende noen ønsker at vi hadde gjort ting annerledes. Det sentrale må være om grunnlaget for avgjørelsen holder, sier Sæter.