LYNGDAL: Grøvan har gått gjennom partiprogram og uttalelser fra Høyre, Venstre og Frp, og mener det er all grunn til å forvente en ny Midtøsten-politikk.

— KrF er opptatt av å ha et nært forhold til Israel som det eneste demokratiet i regionen. Vi er også opptatt av å få til en løsning med palestinerne, men de må i langt større grad ta ansvar for å løse konflikten, sier Hans Fredrik Grøvan, KrFs førstekandidat i Vest-Agder.

Han mener den sittende regjering i hovedsak har vært opptatt av å kritisere Israel og at de er lite villige til å ta et oppgjør med palestinsk side. Han tviler på at en ny regjering vil opprettholde kontakten med Hamas som har makten i Gaza.

— Hamas har flere roller. Vi vet at de bruker en del midler til å understøtte egen befolkning, men i konflikten i Midt-Østen framstår de som en terrorbevegelse og unndrar seg ikke bruken av vold for å nå sine mål, heller ikke internt i Gaza. Det tar vi sterkt avstand fra.

Palestina

Grøvan er enig i at en ny regjering må ha som mål få til en tostatsløsning. Men der dagens regjering sier Israel må ta et større ansvar, er Grøvan mer opptatt av hva som blir gjort på palestinsk side.

— De må for eksempel ta et større ansvar for å integrere egne flyktninger. Jeg vet at de har sine utfordringer med å bygge opp et sivilt samfunn, men jeg stiller spørsmål ved om viljen er tilstede.

Han vil heller ikke kreve at Israel fjerner sine bosetninger på Vestbredden som FN ha fastslått at er ulovlige.

— Nye bosetninger bør man være forsiktig med før det er inngått en avtale. Men områdene det er snakk om, utgjør kun tre prosent av hele Vestbredden. Så dette er et veldig avgrenset område.

— Til gjengjeld er de vel ganske attraktive?

— De er attraktive siden de ligger sentralt. Jeg håper at det kommer en avtale, som kan regulere dette for framtida. Samtidig må vi huske på at i Israel i dag, finnes det en god del arabiske byer og det fungerer stort sett veldig bra.

Ny ambassade

Hvis KrF blir med i en ny regjering, kommer de til å kreve at den norske ambassaden i Tel Aviv blir flyttet til Jerusalem.

— Det kan bli en realitet, men det må skje på et tidspunkt der situasjonen mellom israelsk og palestinsk side er avklart og hvis israelske myndigheter ønsker det.

Selv er han mer opptatt av å jobbe for at KrF vil presse på for mer samarbeid med Israel. Både innen handel, forskning, utvikling og kultur.

— Det kan være med på å bygge ned isolasjonen av Israel, men også styrke Norge. Israel har funnet olje og gass, og ønsker samarbeid med Norge. Det er et område der vi helt klart burde samarbeide. Det vil styrke begge nasjoner, mener Grøvan.

Ikke kritikk

— Er det ingen sider av Israels politikk du vil kritisere?

— Slik situasjonen er nå, er det ikke det jeg leter mest etter. Jeg opplever at Israel står veldig aleine og trenger hjelp til å komme ut av isolasjonen. Det betyr ikke at alt Israel gjør er helt perfekt, men de trenger hjelp å komme ut av isolasjonen.

— Er det ikke områder der også Israel må ta større ansvar?

— De gikk veldig langt med Arafat under Camp David-forhandlingene og var villige til å avgi store områder. Det viser at de er villige til å inngå kompromisser.

Uaktuelt med store forandringer

Peter Gitmark (H) tror ikke Høyre vil være interessert i noe annet enn små justeringer i Norges politikk overfor Israel.

— Summen av Høyres politikk i Midtøsten vil være en fortsettelse av dagens med en liten kursendring på noen områder, sier Peter Gitmark.

Han tror ikke det vil bli aktuelt med et totalt brudd med Hamas som regjerer i Gaza og som er lovlig valgt.

— Det er en betydelig politisk bevegelse i tillegg til at det er en terrororganisasjon. Vi vil nok håndtere kontakten annerledes enn dagens regjering, men det er viktig å ha kontakt med alle parter.

— Så det vil ikke være aktuelt å bryte alle kontakt?

— Nei, det vil være unaturlig. Norge kan spille en rolle og det er naturlig at vi har kontakt med partene. Men vår nærmeste partner vil alltid være de som styrer Israel og de som styrer de palestinske områdene, sier Gitmark.

Han tror heller ikke det vil være aktuelt for Høyre å gå med på å flytte ambassaden, og tar også forbehold når det gjelder samarbeid innen olje og gassvirksomhet utenfor Israel.

— Her er havgrensene ikke avklart, og aktiviteten må være på den delen av kontinentalsokkelen der det ikke er tvister.