Lund er redd kontantstøtten vil føre til at flere kvinner velger å være hjemme og at barn som trenger det, ikke kommer i barnehagen.

— I praktisk politikk må vi sette det som er nødvendig fremfor det som er ønskelig, og vi ser at likestilling og levekår er vårt største problem. For vår landsdel er derfor løsningen mindre kontantstøtte og mer pappaperm. Resepten er annerledes for vår landsdel enn i Asker og Bærum, sier Lund.

I tillegg til at han er fylkesordfører for Høyre i Aust-Agder, leder han arbeidet med Agder-fylkenes Regionplan 2020. Der er målet blant annet bedre levekår og økt likestilling.

— Kontantstøtten gjør det mer attraktivt å være hjemme. Det hindrer økt yrkesdeltakelse som landsdelen trenger, og som er landsdelens mål. Det er en fin ordning for foreldrene, men vi må stikke fingeren i jorda og se hva landsdelen trenger.

Ambivalent

Kontantstøtten økte etter at Høyre kom i regjering og inngikk budsjettforlik der KrF var med.

— Er du kritisk til ditt eget parti?

— Jeg ser at det er gode grunner for å øke kontantstøtten og det er absolutt bra at foreldre får være mer sammen med barna. Men når det gjelder vår landsdel, har jeg blandede følelser. Jeg tror våre utfordringer krever en nødvendig politikk en god del år fremover, og det er ikke økt kontantstøtte.

Han mener kontantstøtten er en god velferdsordning som gir foreldrene anledning til å være mer hjemme med barna. Problemet er at i de aller fleste tilfellene, er det mor som blir hjemme.

— Kontantstøtten er noe av det flotteste vi som velferdssamfunn kan gi. Samtidig kan det være en motkraft for å få et bærekraftig velferdssamfunn på sikt. Det kan redusere de mekanismene vi trenger for å opprettholde sysselsettingen, sier Lund.

Barnehage

Målet for det regionale arbeidet Lund leder, er ikke bare økt likestilling, men også bedre levekår. I det arbeidet blir barnehagen sett på som et viktig virkemiddel.

— Kontantstøtten kan også ha negative sider for barn som hadde godt av å gå i barnehagen, men som i stedet blir hjemme, sier Lund.

— Hvilke barn sikter du til?

— Barn med innvandrerbakgrunn og barn fra familier der foreldrene står utenfor arbeidslivet har godt av å komme i barnehage og få del i den kunnskapen som deres jevnaldrende får.

Han mener mange barn har bedre sjanse for å lykkes med utdannelse og i arbeidslivet om de går i barnehagen.

— Barnehagen er første ledd i utdanningssystemet, så det er en viktig læringsarena og vesentlig for hvordan de vil utvikle seg resten av livet. Vi vet at tidlig innsats er viktig, og den kan du gi i barnehagen.

Budsjettforlik

Mer kontantstøtte ble vedtatt i Stortinget blant annet med hjelp fra Høyres Ingunn Foss fra Vest-Agder. Hun mener økt valgfrihet er så viktig at kontantstøtte kan aksepteres.

— Lund har rett i at det kan være en utfordring for å få kvinner i arbeid. Men kontantstøtten har også ført til at foreldre har fått mer tid sammen med barna sine.

Oppkonstruert, mener KrF

KrFs stortingsrepresentanter vil fortsette å kjempe for mer kontantstøtte.

— Kontantstøtten dreier seg om valgfrihet. At den skal holde kvinnene unna arbeidslivet, er en oppkonstruert problemstilling, sier Hans Fredrik Grøvan som sitter på Stortinget for Vest-Agder.

Kollega i aust, Kjell Ingolf Ropstad, mener det har minimalt å si for likestillingen om foreldrene får være hjemme et ekstra år.

— Hva er så moderne med å være hjemme første året, men hvis du er hjemme det andre året, så er det plutselig både umoderne og farlig?

— Er det ikke et problem at det stort sett er kvinner som blir hjemme?

— Jeg synes ikke det er problematisk, selv om jeg skulle ønske at flere menn gjorde det. Men jeg har full tillit til at familiene løser den oppgaven best. Når kvinner velger å være hjemme, har det gjerne sammenheng med lønn. Da er likelønn et bedre virkemiddel.