— Det ser ut til at det blir rufsete vær for Agders del. Ut over kvelden blir det økende vind fra sørlig kant over Agder. Det begynner med sterk kuling, før det på julaften blir liten storm på kysten, innleder Per Egil Haga.

— Vi får regnbyger mandag, mens julaften får vi sammenhengende nedbør og lokalt opp mot 50 millimeter nedbør. Hovden ligger i grenseland for sludd og snø. Kommer alt som snø kan det bli i alle fall en halvmeter med snø øverst i Setesdal, sier vakthavende meteorolog.

Sol torsdag

- Hva med været i romjulen?

— Per i dag ser det ut til at været blir rimelig greit første og andre juledag. Onsdag blir det mindre vind, og rolige vindforhold torsdag. Vi får nok fortsatt noen regnbyger i lavlandet, med snø i indre og høyereliggende strøk grunnet litt kjøligere vær. Andre juledag kan det faktisk være at vi får glimt av sol. Så snur det natt til fredag, forklarer Haga.

— Per i dag har vi en situasjon med høy trykkforskjell mellom Island og Azorene, med lavt trykk ved Island. Dette gir oss lavtrykk på lavtrykk, sier han.

— Fredag blir det sterk kuling i Agderfylkene, og en del nedbør over landsdelen. Men ikke så ille som vi trodde, da Vestlandet får det meste av vind og nedbør, tilføyer meteorologen.

Ser ingen snø

- Når kommer snøen til Agder-fylkenes kystlinje?

— Snø har vi ikke i sikte for en ukes tid fremover. Hvordan det blir i begynnelsen av januar, er det for tidlig å si noe om. Men skal det bli kjølig vær og snø, må trykksituasjonen i Atlanterhavet være slik at lavtrykkene kommer i en mer sørlig bane, sier Haga.

- Det har vært hvit jul i fire år. Er vi nå tilbake til "normalen"?

— Ja. Det kan se slik ut. Egentlig har de siste fire årene vært unormalt kalde og snørike, men i år er det tilbake til det som har vært i mange år før 2009. Mange faktorer spiller inn på været vårt, f. eks. isforholdene i Nordishavet, kraftigere trykksystemer rundt Island og vind fra nordøst. Kommer denne trippelen på plass, blir det skikkelig vinter, svarer han.

Stengte veier?

Trafikkoperatør Ellen Lunde Rennesund sitter klar ved Veitrafikksentralen Sør, Porsgrunn.

— Vi har jo hørt værmeldingen, som melder verre og verre vær utover kvelden og natta. Så vi frykter stengte veier på høyfjellet i Sør-Norge i løpet av julen, sier Rennesund.

— Haukeli har åpent, men redusert sikt. Riksvei 9 i Aust-Agder og Vest-Agder har vekslende føreforhold, med en del snø- og isføre når du passerer Hægeland i vest og Dølemo i øst, legger hun til.

— Kommer du deg av gårde i ettermiddag, kan det i verste fall bli kolonnekjøring slik været ser ut nå. Slår varslet til for julaften kan det bli stengte veier i høyereliggende strøk og stengte fjelloverganger. Så reis så tidlig du kan. Om mulig, er rådet fra Rennesund.

Fra NVE meldes det om lokal fare for jordskred i bratte skråninger og oversvømmelse i bekker og elver, slik at rensing av stikkrenner og dreneringsveier anbefales.