KRISTIANSAND: Det ble i midten av februar varslet om mulig legionellautbrudd ved Bispegra omsorgssenter i Kristiansand.

Vannprøver tatt på senteret viser ikke forekomst av legionella.

– Dette er et viktig funn og taler mot at vi har hatt utbrudd av legionærsyken. Men når vi først undersøker for denne sykdommen må vi undersøke flere mulige kilder, sier kommuneoverlege Vegard Vige, i en pressemelding fra Kristiansand kommune.

En av de syke omkom

Tilfellet på omsorgssenteret er blitt behandlet som om det skal være legionærsyken, og pasienter er blitt behandlet deretter. Det er ikke fare for ytterligere spredning.– En av de ni syke er nå død. Vedkommendes helsetilstand var ikke god på forhånd. Det er vanskelig å si sikkert i hvilken grad denne sykdommen har medvirket til dødsfallet, sier Vige.

De åtte andre er på bedringens vei.

Begynte under influensautbruddet

Det hele startet med at ni pasienter på omsorgssenteret utviklet lungebetennelse i februar. Tilfellene oppstod under influensautbruddet, og influensa er fortsatt den mest sannsynlige forklaringen.

Men på grunn av det høye antallet av pasienter som ble syke samtidig varslet omsorgssenteret smittevernet i kommunen. I den forbindelse ble det oppdaget at vanntemperaturen på Bispegra var lav. Dette ga grunnlag for å undersøke om det kunne være oppvekst av legionella i varmtvannet.

– Vi gjennomfører flere ulike prøver. De siste prøvesvarene kan vi få så sent som om noen uker. Det er ikke sikkert at vi vil få så entydige prøvesvar at vi kan fastslå om det var legionærsyke, sier Vige som legger til at tilfellet har vist at kommunen i all hovedsak har svært gode rutiner.