— Vi har blitt gjort kjent med at den offisielle holdningen til kongolesiske myndigheter er at de ser nærmere på French' rolle som mulig mistenkt i saken. Min kommentar til det er at det er fullstendig på viddene, sier Graasvold til Fædrelandsvennen.

Graasvold har tidligere uttalt at omstendighetene rundt dødsfallet er kjent, uten at han ønsker å kommentere dette nærmere.

Mistanken er absurd. Det er bare helt utrolig at de kan få seg til å tro noe slikt.

— Mathilde Moland

Reiser til Kinshasa

— Det er abslutt ingen grunn til å mistenke French for noe som helst. Han har nettopp opplevd noe av det mest forferdelige man kan tenke seg. Hans nære venn og støttespiller er død. På toppen av den påkjenningen opplever han altså at søkelyset rettes mot ham på denne måten, sier Graasvold.

— Hvordan tolker du at kongolesiske myndigheter går ut med denne mistanken?- Både jeg og UD velger å ta dette på alvor og at de mener det alvorlig, sier Graasvold, som kommer til å reise til Kinshasa med det første.

— Jeg gjør meg klar å reise ned så raskt som mulig. Det kommer nok til å ta noen dager, sier Graasvold.

Deltar i obduksjonen

Utenriksdepartementet ønsker ikke å kommentere at kongolesiske myndigheter ser på French som en mulig mistenkt.

— Jeg ønsker ikke å gå inn i den biten av det. Det er ikke naturlig at vi kommenterer hva kongolesiske myndigheter mener om dette. Det må de selv svare på. Det vi kan si er at det er igangsatt en etterforskning på bakgrunn av dødsfallet. Det ser vi på som naturlig og er noe som også ville blitt gjort i Norge, sier underdirektør Frode O. Andersen i UD.

På bakgrunn av en henvendelse fra kongolesiske myndigheter har UD besluttet å sende ned en delegasjon fra Kripos.

— Vi har blitt forespurt om vi kan delta på en obduksjon i Kinshasa. Vi har henvendt oss til Kripos, som har sagt seg villige til å reise ned.

Han opplyser at norske myndigheter har gitt uttrykk for at de ønsker fullt samarbeid med kongolesiske myndigheter i etterforskningen av dødsfallet.

Mathilde Moland: - Absurd

— Det tar jo aldri slutt. Mistanken er absurd. Det er bare helt utrolig at de kan få seg til å tro noe slikt, sier Tjostolv Molands mor, Mathilde Moland, til Fædrelandsvennen.

Hun er overrasket over de nye opplysningene, men likevel ikke forundret. Moland frykter nå at hjemsendelsen av sønnens båre kan bli forsinket.

— Jeg frykter at kista til Tjostolv blir forsinket og at løslatelsen av Joshua kan dra ut i tid, sier Moland, som er glad for at Kripos har besluttet å sende ned en delegasjon.

— Det er bra at Kripos reiser ned. Det er proffe folk. Da får de virkelige eksperter på plass, sier Moland.