Byggetomta er på hjørnet til høyre, det såkalte Strays hus som skal rives. Til venstre boligkomplekset der Einar Rasmussen bor på toppen.  Foto: Vegard Damsgaard

KRISTIANSAND: Dermed tok milliardær Einar Rasmussen foreløpig siste stikk i striden mot mangemillionær Tore Hansen-Tangen, som vil reise 20 eldreboliger nederst i Kirkegata.

— Vi har diskutert saken grundig i gruppa, og er ikke imot at det rives og bygges nytt. Men vi ser at nybygget bryter mot Murbyplanens bestemmelse om saltak, det blir en annen arkitektur med flatt tak. Vi ser at dette kan skape presedens i forhold til andre eiendommer langs Strandpromenaden, på begge sider av Tresse, uttalte leder Grete Kvelland Skaara (KrF) under debatten i byutviklingsstyret torsdag.

Med fem (KrF, Ap, V, MDG) mot fire (H, Frp) stemmer ble planene for kvartal 57 sendt i retur til administrasjonen, med beskjed om å tilpasse dem bedre til verneplanen.

- Sårbart område

— Når man skal plassere nye bygg i Kvadraturen, er det mange hensyn som skal tas. Dette området er veldig sårbart, vi må vite hva vi gjør. Vi er positive til at dagens hus kan rives og noe nytt bygges opp, men i henhold til Murbyplanen er det kanskje smart å gå en ekstra runde, mente Mette Gundersen (Ap).

Odd Nordmo (H) viste til at nybygget passer sammen med Rasmussens eget boligkompleks som ligger tvers over Kirkegata, men akkurat utenfor verneplanens område.

— Vi er klare til å avslutte saken nå. Administrasjonen er positiv, og Byantikvaren støtter deres vurdering i forhold til høyder. Så får det bare være at man er uenige om det arkitektoniske, om man skal følge Murbyplanen eller lage en nyere arkitektur, mente han.

Rundt 30 naboer, med Sørlandets mest formuende i spissen, leverte en fyldig protest under høringsrunden. De hevder prosjektet bryter med Murbyplanen i forhold til høyder, struktur og takform, og engasjerte både arkitekt og advokat for å torpedere nybygget til Hansen-Tangen.

- Ikke ruvende

Bygget har vært "knadd" på flere måter, blant annet er det redusert med én etasje. Det var nå planlagt i tre og en tilbaketrukket fjerde etasje, med felles hageanlegg i bakgården.

— Det er gjort en god del for å tilpasse bygget til omgivelsene, og det vil ikke fremstå som et stort, ruvende bygg, men som en slags forlengelse av Rasmussen-bygget. Jeg er ikke redd for presedens, bygget er ikke verneverdig. Dette er et godt kompromiss, mente Stian Storbukås (Frp).

Nabo Arne Gaute Pedersen, som sammen med Rasmussen har vært talsmann for naboene, lyttet til debatten og var tilfreds med vedtaket.

— Dette er en kremtomt som fortjener noe som er tilpasset Murbyplanen, sier Pedersen. Etter at advokat ble koblet inn for å føre saken, har ikke Rasmussen ønsket å kommentere saken.

Bærum-arkitekt Kari Nissen Brodtkorb tegnet Rasmussens boligkompleks fra 2004, i likhet med Bystranda Aveny og Terrasse. Hun mente nybygget måtte dekomponeres fordi «det bør ha tilhørighet til eget kvartal, fremfor å tilstrebe slektskap med nabokvartalet».

Hun hevdet en 24 meter lang fasade mot Strandpromenaden «vil virke som en relativt voluminøs barriere mot fjorden».