- De som røyker, sier de vil fortsette å komme her selv om det blir røykeforbud, sier bingovert Dina Pedersen hos Bingo Sør. I april forsvinner antagelig glassveggen som i dag markerer skillet til røykeavdelingen i lokalet. Foto: Tarjei Leer-Salvesen

KRISTIANSAND: — Jeg har spilt for sju tusen kroner i dag. Halvparten er tapt, sier Seng van Teth.

Hun står innerst i lokalene til Bingo Sør over Victoria Pub i Markensgate. Stemningen er god, og de fleste spillerne er stamkunder.

Automaten har ikke myntinntak. Det er kun lov å spille med pengesedler.

Fædrelandsvennen har undersøkt økonomien i bingomarkedet, som ga 13 millioner kroner i inntekter til foreninger og lag i Agder i fjor.

Spiller mye

På landsbasis var utbetalingene 351 millioner kroner i 2011. I 2012 fikk organisasjonene 265 millioner bingokroner, av en omsetning på totalt 4,6 milliarder, en nedgang på 25 prosent på ett år. Bingo Sør mistet 31 millioner i omsetning og endte med et underskudd på en drøy million.

Omsetningssvikten i bingohallene kan spores til flere regelendringer de senere årene. I 2012 kom kravet om at spillerne ved databingo-terminalene må vente 30 sekunder mellom hvert spill.— Det er dumt at vi må vente. Men kanskje har vi bare godt av det, sier Seng van Teth.

Hun kommer fordi hun liker å spille og på grunn av det sosiale ved hallen, og hun er der med en venninne.

— Har du råd til dette, da?

— Haha! Nei, selvsagt ikke! Men av og til vinner jeg større beløp, ler hun.

Kontroll i Agder

På landsbasis er det over hundre spilloperatører. På Agder er det fire, men 13 av de 15 bingohallene i landsdelen er nå kontrollert av kun to aktører. Idrettsfinans AS og Norges Handicapforbund har gjennom Bingo Sør og Quickbingo har fått kontroll over markedet.

Begge sliter likevel med lønnsomheten. Og 1. april 2014 er det helt slutt på røyking innendørs.

Ikke omkamp om røyk

— Omsetningen for bingo i Sverige falt med over 30 prosent da røykeforbud ble innført der. Det er i utgangspunktet en inntektssvikt vi ikke tåler nå, sier Kjell Hanstad i Handicapforbundet, som også er styreleder i Bransjeforeningen for samfunnsnyttig lotterivirksomhet.

Men verken han eller hovedkonkurrenten lokalt vil ta en omkamp om røykestopp.

— Røykeforbudet kan ha noen positive effekter også. Men i sum har vi opplevd mange endringer som skaper usikkerhet, og vi ønsker å bedre vilkårene igjen, sier Geir Fredrik Sissener, daglig leder i Bingo Sør og administrerende direktør i eierselskapet Idrettsfinans AS, som eies av idretten i Aust-Agder.

Stamkunder

- De som røyker, sier de vil fortsette å komme her selv om det blir røykeforbud, sier bingovert Dina Pedersen hos Bingo Sør. I april forsvinner antagelig glassveggen som i dag markerer skillet til røykeavdelingen i lokalet. Foto: Tarjei Leer-Salvesen

Dina Pedersen er spillvert hos Bingo Sør i Markensgate.— De som røyker sier de vil fortsette å komme her selv om det blir røykeforbud, sier hun.

Nå står Norsk Tippings Belago-automater i den røykfrie avdelingen nær utgangen, mens databingo-terminalene står i røykeavdelingen lengre inn i lokalet. Glassveggen som deler lokalet i to, vil antagelig forsvinne til våren.

— De fleste som kommer her, kommer jevnlig. Det er en sosial ting, og så må vi passe på å ha et sted hvor man kan gå ut hvis man vil ta seg en røyk, sier hun.