BESLAGLAGT: Politiet har beslaglagt en baseballkølle brukt som slagvåpen og gaffateip brukt til å sette foran munn og øyne på de som har vært kidnappet. Foto: Hallgeir Oftedal
grafikk4sp.ai

KRISTIANSAND: — Vi har sett en dramatisk utvikling i løpet av det siste året med tøffere form for kriminalitet. I øyeblikket er seks personer varetektsfengslet i tre forskjellige saker, siktet for omfattende vold, mishandling, utpressing, bruk av skytevåpen og kidnapping, eller frihetsberøvelse som er det juridiske uttrykket, sier etterforskningsleder Kjell Erik Eriksen ved Kristiansand politistasjon til Fædrelandsvennen.

— Ut fra det vi får forklart, grenser noe av det som har skjedd opp mot en betegnelse av ren tortur, fremholder politibetjent Kenneth Rafaelsen, etterforsker ved personavsnittet på Kristiansand politistasjon.

De to erfarne politifolkene forteller om et hardt kriminelt miljø. De seks som er siktet, kommer i tillegg til en gruppering hardt, kriminelt belastede menn som Fædrelandsvennen omtalte i august i fjor.

Fiktiv gjeld

— Blant gjerningspersonene skapes det en fiktiv gjeld som de fornærmede må betale, fordi gjerningsmennene trenger penger. Folk blir kidnappet og holdes i fangenskap. De fornærmede blir bundet på hender og føtter, de blir teipet med gaffateip foran øynene. Det puttes gjenstander i munnen for at de ikke skal kunne snakke eller rope. Deretter teipes munnen. De blir plassert på kalde steder. Samtidig blir de slått og mishandlet over flere timer, både med hender og med gjenstander, forteller politibetjent Rafaelsen.

Skutt i armen

To menn på henholdsvis 25 og 27 år er varetektsfengslet og siktet for det politiet betegner som ren tortur overfor en 29 år gammel mann.

Han ble slått, sparket, utsatt for støt med strømpistol, og det ble kjørt russisk rulett mot mannen. Det endte med at han ble skutt i armen. De to siktede opererte deretter selv ut kula fra armen for å fjerne bevis.

Da 29-åringen kom til sykehuset turte han ikke si hva som hadde skjedd. To måneder senere fikk politiet kunnskap om saken. De to har gitt en delvis erkjennelse.

(Artikkelen fortsetter under grafikken)

grafikk4sp.ai

— To andre menn, 24 og 21 år gamle, er varetektsfengslet siktet for å ha tatt en 43 år gammel mann til fange i egen leilighet. De to mente at 43-åringen skyldte penger. Han ble ifølge fornærmede slått med hender og gjenstander i flere timer, kanskje helt opp mot 12 timer, forteller Eriksen og Rafaelsen.

I denne saken foreligger det delvis erkjennelse.

Holdt som fange i fem døgn

I den tredje saken er to menn, 22 og 23 år gamle, varetektsfengslet. De holdt en person fanget i fem døgn. Han ble teipet, bundet, mishandlet gjentatte ganger, slått med gjenstander og sparket.

Den fornærmede er 21 år gammel.

— De to er også siktet for pengeutpressing og vold mot en 22 år gammel mann. Han ble kidnappet og holdt i fangenskap nesten ett døgn, sier de to politifolkene.

Drapsetterforskning

— De fornærmede er livredde for gjerningsmennene. Den ene "forsvant" og gikk nærmest under jorden. Han ble meldt savnet av pårørende. Det var ingen livstegn fra han over tid. Da savnetmeldingen kom til politiet satte vi i gang en omfattende etterforskning. I slike saker, uten livstegn over en lengre periode, og med det trusselbildet vi hadde kjennskap til, ble etterforskningen omfattende. Det var i utgangspunktet full drapsetterforskning med store ressurser over nesten en uke, fordi det ikke var livstegn fra fornærmede. Til slutt kom det en bekreftelse på at han levde. Dermed stoppet politiet den del av etterforskningen, sier Eriksen.

Den ene av de seks siktede satt denne julehelgen i fengsel for sjette år på rad.