Torridølene ventet på tur for å komme inn hos KrF. Fra venstre: Pål Hodne, Kjell Åge Gladstad og Vegard Nilsen. Foto: Erling S. Hægeland

KRISTIANSAND: — Alle som er glad i skolen har sans for argumentene til Eva Kvelland (V) om at skole hvor barna går daglig er viktigere enn Flekkerøy kirke hvor voksne er noen dager i uka. Men KrF skal få til begge deler. Vi vil fremskynde skolen, sa KrFs skolepolitiske talskvinne, Irene Solli, etter å ha hørt på Justvik-foreldrenes kanonade i et kvarter på KrFs gruppemøte mandag kveld.

— Vi tar Justvik skole med oss inn i forhandlingene med de andre borgerlige partiene med mål om å lykkes, sier Solli.

- Egentlig sier du at KrF nå er villig til å ofre Flekkerøy kirke for mer skole?

— Jeg sier bare at KrF er for Justvik og at vi skal prøve å få til både skole og kirke, svarer hun.

Det var sjelden klar tale til politikerne på KrFs gruppemøte da fire representanter fra Justvik kom for å si hvordan folk på Justvik opplever at skole-utbygging igjen er foreslått utsatt. Rådmannen har fjernet prosjektet fra budsjettet. Skolen ble i fjor vedtatt utbygd i 2016 og 2017 for 54 millioner kroner.

Politianmeldelse

— Vi har ventet i 15 år. Nå er det så mye mugg, sopp og mangler at vi mener skolen må stenges av helseårsaker, sa styreleder ved skolen, Silje Ringsbu.

— Hvis dere ikke gjør noe nå, mener vi dere bevisst bryter opplæringsloven og arbeidsmiljøloven. Da nøler vi ikke med politianmeldelse. Alt avhenger av hva dere gjør i bystyrets budsjettmøte 18. desember, sa hun.

KrFs 15-20 medlemmer satt som lys og hørte på Justvik-folkets argumenter. Foreldrerepresentant Jan Arvid Kvalevåg viste skisser av hvilke rom på skolen som ikke holder mål.

- Nok av penger

— På de 15 årene vi har ventet, har dere bygget Kilden og hatt nok av penger til IK Start. Dere har også bygget rådhuskvartalet. Bare overskridelsen der er nok til ny Justvik skole. Vi vil ikke vente mer nå. Nå er det Justvik-barnas tur, sa han, og fortsatte:

— Onde tunger sier at politikerne i Kristiansand bruker penger som fulle sjøfolk, men at de ikke er villige til å betale barnebidraget. Det er ganske godt sagt.

Justvik-foreldrene er på rundtur til alle politiske partier. De lover knallhard kamp for å få skolen de mener de har ventet så altfor lenge på.

Allerede i 2006 viste en rapport at Justvik skole ikke holdt mål. Inneluften var for dårlig. Det ble påvist sopp og mugg. Garderober, arbeidsrom var for små og det ble konkludert med brudd på arbeidsmiljøloven.

Forhandler torsdag

Hans Otto Lund, gruppeleder i Høyre, vil ikke si hva Høyre tenker.

— Budsjettet er det trangeste jeg kan huske på mine 16 år i politikken, og vi må se på hele skolestrukturen, sier han.

- Legge ned Justvik?

— Høyre foreslår ikke det, men jeg regner med andre kanskje gjør det, svarer Lund.

De fire borgerlige koalisjonspartnerne skal ha første forhandlingsmøte torsdag. Innen 3. desember skal de ha et flertallsforslag klart.

Oppvekstdirektør Arild Rekve sier han forstår foreldrene på Justvik skole godt, men at det må prioriteres.

Torridølene kjemper også

Også i Torridal kjempes det for skole, og delegasjoner besøkte mandag de fleste politiske partienes gruppemøter for å få dem til å lytte.

— Det er flott at rådmannen vil beholde Mosby skole, men det er tragisk at han vil bygge ny barneskole på Torridal sammen med den nye ungdomsskolen. Barneskolen bør ligge på vestsiden av veien, der dagens barneskole ligger, sier styreleder for skolen, Vegard Nilsen, mens han ventet på KrFs og Høyres gruppemøte.

— Torridal er historisk enig. Vi godtar ikke å miste 12 dekar idrettsplass for å få en stor en/ti skole, sier Kjell Åge Gladstad i Torridal IL.

— Kommunen regner merkelig, og sier det vil koste 21 millioner å oppruste den gamle skolen. Den trebygningen kan glemmes. Et nytt bygg koster ikke mer vest enn øst for riksveien, sier Pål Hodne i nærmiljøutvalget.