KRISTIANSAND: Nestleder Tor-Arne Solbakken i LO (Landsorganisasjonen i Norge) mener Kari Henriksen og Anette Trettebergstuen – Ap-stortingsrepresentanter fra henholdsvis Agder og Hedmark – starter en unødvendig debatt.

— Oppkonstruert

— Jeg synes det er en oppkonstruert debatt. Det er feil å bruke energi på, sier Solbakken og utdyper:

— Jeg tror veldig mange bedrifter har intern aldersgrense på 67 år. Da er det helt uinteressant med en 75-års aldersgrense. En rekke offentlige institusjoner har også aldersgrenser under 70 år. Derfor er det ikke mange som er berørt, sier han til Fædrelandsvennen.

Han mener utfordringen er å få arbeidstakere i 60-årene til å jobbe lenger.

— Vi er mer opptatt av å få folk som er 63-64 år til å jobbe ett eller to år lenger. Det er der utfordringen og den samfunnsmessige innsparingen ligger, sier Solbakken.

Direktør John G. Bernander i NHO (Næringslivets Hovedorganisasjon) er enig.

— Det er viktig å få flere til å stå i jobben lenger for å få løst de oppgavene vi har i samfunnet, sier Bernander.

Etterlyser utredning

Tor-Arne Solbakken etterlyser mer utredning av helsemessige konsekvenser ved å jobbe til man er 75. Han ønsker også at bedrifter tilpasser seg den nye folketrygden der arbeidstakeren får anledning til å gå av med pensjon når ønskelig mellom 62 og 75 år. Det er viktig før en 75-års aldersgrense kan diskuteres.

Solbakken sier at det heller ikke har kommet noen krav fra LOs medlemmer om å heve pensjonsaldersgrensen.

John G. Bernander mener at det er viktig at bedriftene kan forholde seg til den øvre aldersgrensen som eksisterer.

— Det er slett ikke alle som etter fylte 67 år er friske og raske. Da må det være mer verdig å avslutte arbeidslivet når du når en grense som gjelder alle, enn å få beskjed fra arbeidsgiver om at du ikke duger lenger, mener han.

- Større forpliktelser

Bernander mener også at bedriftene ikke bør pådras større pensjonsforpliktelser.

— Bedriftsinterne pensjonssystemer er bygd opp på opptjening fram til man har fylt 67 år. Det er viktig at bedriftene ikke pådras større pensjonsforpliktelser når noen vil stå i jobben lenger, sier Bernander.

Han er skeptisk til å la 70-åringene få rett til å stå lenger i jobben. Det kan bli til en ulempe for arbeidsgiver dersom arbeidstakeren krever mye tilrettelegging.

— Dersom arbeidstakere gis en individuell rett til å jobbe lenger, må arbeidstaker overholde en rekke andre bestemmelser i forhold til aldersgrenser. I dag må arbeidsgiver tilrettelegge for eldre arbeidstakere gjennom deltidsarbeid og lignende. Dersom tilretteleggingen blir en ulempe for arbeidsgiver bør en kunne si nei til det, mener John G. Bernander.