EVJE OG HORNNES: Uten omfattende støytiltak på skytefeltet stopper all utvikling i sentrale deler av kommunen opp. Forsvarsbygg har levert innsigelse til kommunens sentrumsplan og i Evje sentrum får ikke kommunen gitt byggetillatesle til forretningsbygg, boliger og leilighetsbygg.

— Det er helt uakseptabelt at Forsvaret på denne måten struper utviklingen av kommunen, sier ordfører Bjørn Ropstad (KrF).

I dag møter han statssekretær Roger Ingebrigtsen og politisk rådgiver Kathrine Raadim i Forsvarsdepartementet. Og det er en krigslysten Ropstad de møter.

— I november fikk vi et brev der Forsvaret ønsker å komme i dialog med oss for å dele kostnadene på 56 millioner kroner til støytiltak. Vi har ikke fem øre å avse til dette, det er Forsvaret som gjennom økt aktivitet på Evjemoen har ført til støyforurensingen, og det er de som forurenser som må betale, mener Ropstad.

Les også: Faremo vil ha minnelig løsning

Forvaret uenig

Det er altså ikke departementet enig i. I en epost til kommunen slår departementet fast at "Forsvaret har eiendoms- og bruksrett, og er ikke forpliktet til å gjøre noe i denne saken. Nå har vi likevel utredet saken gratis for kommunen, og tilbyr å betale en god del av regningen for at kommunen skal få realisert sine ønsker. Støyproblemene kommer ikke av at Forsvaret har økt sin fullt lovlige og mangeårige virksomhet, men av kommunens ønske om bebyggelse i støybelastede områder."

— Disse uttalelsene reagerer jeg kraftig på, sier Ropstad. Og dette er dette som kommer til å bli hovedtema under møtet i dag.

- Støyproblemet, er slik vi ser det, Forsvarets problem. De la jo i prinsippet ned all aktivitet i 2001, ga Evje omstillingsmidler og mulighet til å utvikle oss videre. Men så viser det seg at Forsvaret nå bruker skytefeltet på Evjemoen mer enn noen gang.

Ny forsvarsminister

— Dette må Forsvaret ta tak i, og jeg trodde vi var på riktig vei etter at daværende forsvarsminister Grete Faremo (Ap) besøkte oss i februar i fjor. Men etter at Espen Barth Eide (Ap) overtok føler jeg at departementet nå har snudd. De ønsker ikke å ta ansvar, og ønsker å flytte den økonomiske belastningen over på oss, sier Ropstad.

Ropstad håper departementet lytter og setter seg inn i kommunens situasjon.

— Målet er at de trekker innsigelsen mot sentrumsplanen, at vi til våren kan starte opp bygging av næringseiendommer i sentrum av kommunen.

Hvis så ikke skjer frykter Ropstad at situasjonen blir tilspisset.

— Vi kan ikke se på at Forsvaret stopper opp den positive utviklingen i kommunen. Står Forsvaret på sitt vil jeg gå så langt som å si at jeg ønsker at de legger ned virksomheten på Evjemoen.