KRISTIANSAND: — I Norge kan man sende tekstmelding til læreren og få svar med en gang. Det kan man ikke i Tyskland, sier Britta Damian.

Hun er fra Tyskland og har to år bak seg som student ved Universitetet i Agder. I år er 49 av de 205 nye, utenlandske studentene tyske.

Vi møter henne og tre ferske studenter fra Tyskland under et rebusløp i regi av fadderne ved skolen. Tim Heinzemann kommer fra byen Münster – en av vennskapsbyene til Kristiansand.

— Vi vet at Norge har et veldig godt utdanningssystem. Samtidig ville jeg se noe nytt, en annen kultur, sier Heinzemann.

- Tyskland og Norge er like

38 nasjonaliteter har i år inntatt universitetet i Kristiansand og Grimstad. Av dem er 49 tyske, 15 franske og 13 fra USA. Nærmere en av fire nye utenlandske studenter kommer altså fra Tyskland.

— Jeg tror det har mye med at Tyskland og Norge er ganske like. Både hva angår kultur, mennesker og ikke minst språk, sier Damian, som selv sier hun ikke hadde problemer med å lære seg norsk.

Mexico, Rwanda og Sør-Korea er alle blant landene med én student hver. Det samme gjelder Danmark. De mest populære fagene blant utlendingene er økonomi og samfunn, og humaniora og pedagogikk. Rektor ved UiA, Torunn Lauvdal, mener de internasjonale studentene er helt nødvendig for et universitet.

For svakt tilbud

— Det er jo viktig for hele internasjonaliseringen av universitetet. De bringer med seg erfaringer som vi har stor nytte av, sier Lauvdal.

De utenlandske studentene er i dag delt inn i tre grupper. Av de nye er 161 utvekslingsstudenter, 13 kvotestudenter og 31 internasjonale masterstudenter. Samtidig mener rektoren at tilbudet UiA i dag har til utenlandske studenter er for dårlig.

— Jeg skulle ønske vi hadde mange flere utenlandske studenter. Vi har ikke et godt nok tilbud per i dag, sier hun.

— Hva må gjøres bedre?

— Vi er nødt til å utvide antallet fag som kan tas på engelsk, svarer Lauvdal.

Ved Universitetet i Stavanger har de i år tatt inn 340 internasjonale studenter, noe som er en økning på ti prosent i forholdt til i fjor. Ved Universitetet i Tromsø har 393 internasjonale studenter fått studieplass.

Holder ikke av plasser

Leder av internasjonal avdeling ved UiA, Dmytro Yakovenko, mener Kristiansand og Grimstad er attraktive studiesteder for utenlandske studenter.

— Vi har veletablert samarbeid med mange universiteter i Tyskland, USA og Frankrike, som gjør at mange velger UiA. Vi jobber kontinuerlig med å kunne tilby flere fag på engelsk, og skulle gjerne tilbudt alle fag vi har på engelsk, sier han.

Universitetet opplever at mange av de utenlandske søkerne ikke er godt nok kvalifisert til å kunne tas inn. Utenlandske studenter konkurrerer om plassene på samme premisser som norske studenter.

— Vi holder ikke av plasser til utenlandske studenter. De må gjennom en vanlig vurdering, akkurat likt de norske, forteller Yakovenko.