AGDER: — Huff. Det er jeg ikke enig i. At politikere er ute og treffer folk, betyr noe, sier Frps Åse Michaelsen.

Forleden blåste hun og kollega Kjell Ivar Larsen ballonger i Lyngdal - uten at de møtte den store skaren.

— Jeg har en koffert full av ideer fra folk. At vi treffer velgerne og de treffer oss, er kjempeviktig. Jeg jobber fra morgen til sen kveld, og opplever det meningsfylt. Velgerne vil ikke ha fjerne politikere. Jeg mener det vi gjør lokalt har mye å si, sier Michaelsen.

Erna mot Jens

Ikke så, skal vi tro to av Agders fremste samfunnsforskere og politiske analytikere. Ifølge dem er det verken saker eller personer på Agder som evner å flytte spesielt mange velgere.

Det er Erna mot Jens, partilederne og de nasjonale saker som avgjør.

— De lokale har en rolle i å mobilisere velgere, få flere til å stemme. Utover det betyr det veldig lite hva de foretar seg foran et stortingsvalg, sier professor i samfunnsvitenskap ved UiA, Dag Ingvar Jacobsen.

Samfunnsforsker Jon P. Knudsen i Oxford Research skal være Fædrelandsvennens valgekspert på selve valgnatten. Han ser ikke én sak på Sørlandet som flytter velgere.

Verken personer eller saker

— Valgkampen har gitt avklaringer om vei gjennom Songdalen og forbi Arendal. Men Sørlandet har verken personer eller saker som flytter velgerne. Det er den nasjonale dagsorden som slår tungt inn, sier Jon P. Knudsen.

— Jeg ser en viss tendens til at folk ønsker Kjell Ingolf Ropstad (KrF) på Stortinget, fordi han har rikspolitisk format. Men det er ikke snakk om noen mobilisering. Man kunne også tenkt seg at nominasjonsstriden rundt Dagrun Eriksen i KrF og Freddie de Ruiter i Ap ville få konsekvenser, men det spiller ingen rolle, sier Knudsen.

Dag Ingvar Jacobsen mener Svein Harberg (H) sitt utspill om ti kommuner på Agder er en type sak som kunne ha flyttet på lokale velgere hvis saken hadde tatt skikkelig fyr.

— Men da snakker vi om velgere i periferien og i småkommunene. I byene hvor de fleste velgerne er, betyr en slik sak lite. Vi har heller ikke personene som peker seg sterkt ut. Muligens får vi en liten Hans Antonsen-effekt, siden han stiller på topp for Venstre i begge Agderfylkene.

- Ikke den store piffen

Jacobsen sier trenden har vært klar ved mange valg. Sørlandet følger nasjonal utvikling.

— Vi er litt blåere og litt kristnere på Agder. Men tendensene er de samme som i resten av landet. Folk stemmer ut fra det som skjer nasjonalt. Ved lokalvalg teller personer og enkeltsaker svært mye, ved stortingsvalg stemmer folk på regjeringsspørsmål og ut fra ideologi, sier Jacobsen som verken synes den lokale eller nasjonale valgkampen er spesielt spennende.

— Vi har Stoltenberg som har sittet åtte år og lover mer av det samme, mot Erna ikke vil endre mye, bare justere. Selv om regjeringsspørsmålet er spennende, er det ikke den store piffen i valgkampen, sier han.