— Fortsatt har vi Andreas Thorkildsen som en spydspiss, men utover det er det nok litt fjernt å forvente nye verdens- og europamestere slik vi har gjort tidligere, sier Terje Larsen, leder i Vest-Agder Idrettskrets.

Kontrasten er stor fra fjorårets OL i London. Allerede 17. desember 2011 skrev Fædrelandsvennen "Ti sørlendinger med stø kurs mot OL", og traff på samtlige. Hele åtte av dem var fra Vest-Agder, og gjorde fylket best representert i hele Norge i forhold til befolkningstall.

- En gullalder

Inkluderer vi de to austegdene, stilte Sørlandet med denne OL-troppen i fjor: Padleren Eirik Verås Larsen, spydkaster Andreas Thorkildsen, seiler Petter Mørland Pedersen, syklisten Thor Hushovd, sandvolleyspiller Martin Spinnangr, skytter Odd Arne Brekne, lengdehopper Margrethe Renstrøm, sjukjemper Ida Marcussen samt håndballtvillingene Kristine Lunde-Borgersen og Katrine Lunde Haraldsen.

Men det kanskje beste av alt var at blant de ti sørlendingene var hele seks medaljekandidater (fire av dem vestegder), og da lekene var over sto Verås Larsen samt Lunde-tvillingene igjen med OL-gull.

— Vi har utvilsomt vært gjennom en gullalder på Sørlandet, sier Larsen.

Og i Beijing-OL fire år tidligere, var Sørlandet representert med åtte utøvere, og sto igjen med gull til Thorkildsen, Lunde-søstrene samt sølv til Verås Larsen.

- Vi har jo Hushovd

Men i år er situasjonen plutselig en helt annen. Foran denne sesongen la Verås Larsen og Spinnangr opp mens Mørland Pedersen og Brekne har trappet kraftig ned. I tillegg er fjorårets EM-bronsevinner Renstrøm ute med skade. I tillegg er Lunde-Borgersen gravid, og utelukker ikke at hun kan ha spilt sin siste kamp på toppnivå.

Tvillingsøster Katrine Lunde leverer på et like høyt nivå som før, og kan bli verdensmester i håndball i desember. Dessuten styrte Ingvild Stensland Norge til EM-sølv i fotball nylig, men i de individuelle idrettene er det tynt blant de absolutte toppene.

— Vi har jo Thor Hushovd, minnet Andreas Thorkildsen om på onsdagens pressetreff i Moskva, og har selvfølgelig helt rett.

Men selv om verdensmesteren fra 2011 har vunnet flere sterke seirer i det siste, og virker å være veldig på gang igjen, fikk han ikke være med i årets Tour de France, og blir trolig en statist dersom han i det hele tatt kvalifiserer seg for den tøffe VM-løypa i Firenze.

- Jeg har muligheter

— Slik situasjonen er akkurat nå, er det Andreas vi må stole på i de største individuelle idrettene, sier Solveig Pedersen, daglig leder i Kompetansesenteret for idrett i Agder.

Men selv Thorkildsen, som står med fire strake VM-medaljer, virker å være et usikkert kort i år.

— Jeg håper han får ut potensialet sitt, men om det er nok til å vinne medalje er jeg usikker på, sier Terje Larsen.

— Jeg er litt mer skeptisk nå enn foran tidligere mesterskap, men jeg håper, sier Solveig Pedersen.

Hovedpersonen selv utroper Vitezslav Veselý, Tero Pitkämäki og Dmitri Tarabin som de største favorittene.

— Men jeg har jevnt over vært på pallen i Diamond League, så slik sett er det muligheter for meg også, sier Thorkildsen – som på mange måter kan redde Sørlandets ære i år.