Mange ønsker å stille med traktor i Oslo.

AGDER: — Vi skal være med på en nasjonal markering og gå i tog i Oslo mandag, sier Finn Aasheim i Bondelaget.

Tidlig mandag morgen fylles minst to busser med bønder fra Sørlandet. Her vil både Bondelaget og Bonde- og Småbrukarlaget være representerte.

— Vi er i samme båt og må stå sammen, sier fylkesleder Kjell Gunnar Blakstad i Aust-Agder Bonde- og Småbrukarlag.

I Oslo er det ventet et firesifret tall bønder som sammen kjemper for norsk matproduksjon.

— Vi ønsker fortsatt oppmerksomhet rundt årets jordbruksoppgjør, og vil fremstå som positive og ivrige. Vi vil produsere mat, og vil at regjeringen skal bistå med dette, fortsetter organisasjonssjef Aasheim.

Tommelen opp

Etter bruddet i jordbruksforhandlingene har bønder over hele landet aksjonert. Å tømme ut melk og gjøre butikker tomme for brødhar vært ett av tiltakene, men Aasheim mener at dette ikke har satt dem i negativt lys.

— Vi ikke ønsket å skape trøbbel, men å få fokus på sammenhengen mellom landbruk og mat i butikkene. Det har vi lykkes i uten å skape for store ulemper for publikum, sier han videre.

Reaksjonene har vært blandet, men da bønder kjørte traktor rundt i Kristiansand sentrum ble de møtt av mange fingre. De fleste tommelen opp.

— Forbrukerne er i stor grad med oss og kokkene vil ha norsk mat. Det ville de ikke for noen år siden, så det er en positiv utvikling, kommenterer Blakstad.

Traktorer

Så mange ønsket å stille med traktor i Oslo at Bondelaget har måttet sette et tak for å ikke lage trafikkaos. Mai er en travel måned for bøndene, og Aasheim synes derfor det er ekstra stas at så mange tar seg tid til å protestere.

— Vi skal oppsøke Stortinget, regjeringen og statsministerens kontor. Det er dem vi har et budskap til, kommenterer organisasjonssjefen, som representerer 2200 medlemmer i Agder.

Han legger ikke skjul på at mange er spesielt skuffet over Senterpartiet, men legger til at også Arbeiderpartiet legger store føringer for statens tilbud.

— Med markeringene ønsker vi å gi ett tydelig signal til politikere og publikum. Det blir spennende å se de langsiktige følgene av arbeidet vårt, sier han.