VALLE: Skatt Sør krever over 11 millioner kroner tilbake fra skisenteret i Valle. Etaten mener at selskapet aldri har vært egnet til å skape overskudd, og dermed ikke har hatt rett på momsrefusjonen de har fått. Om et selskap ikke er egnet til å skape overskudd, så kan det heller ikke kalle seg næringsvirksomhet.

Nå har Brokke Skisenter svart på tiltale gjennom advokat Rune H. Eriksen.

Var optimister

Advokaten hevder at senteret absolutt hadde planer om å tjene penger, men etter finanskrisen gikk hele Brokke som vinterutfartssted på en smell.

— Fra 2005 til 2008 var det usedvanlig stor optimisme når det gjaldt hvordan Brokke som destinasjon kunne utvikle seg. Det var optimisme i hele landet, skriver advokaten i tilsvaret til Skatt Sør.

Skattekontoret mener at eierne helt fra starten skjønte at selskapet ikke var egnet til å tjene penger for seg selv, men heller var å regne som infrastruktur for hytteutbyggingen i området. Derfor har etaten har krevd tilbakebetaling av moms og fradrag for underskudd på til sammen over 11 millioner kroner.

Skulle tjene penger

Brokke Skisenter AS var i mange år eid av Valle kommune, men ble i sommer kjøpt for en symbolsk sum av hytteutbyggerne i området.

Skisenteret hevder at selv om skisenteret har gått med underskudd i alle sine år, og fått subsidier, så var planen at utbyggingen på Brokke skulle bli så stor at alpinanlegget skulle stå på egne bein.

— Viktige mål de første fem årene var at det skulle være 300 hytter og 200 "varme senger" (hotell) tilgjengelig. I løpet av ti år så man for seg at det skulle bygges leilighetsbygg på to steder med til sammen 500 senger og ytterligere 200 hytter. På toppen av Kvisleli skulle Hotel Panorama bygges, skriver advokaten i tilsvaret til skatteetaten.

Stanset av krisen

Problemet var at utviklingen så vidt var kommet i gang da finanskrisen traff i 2008. — Fra dette tidspunkt har utviklingen nærmest stått stille, legger advokaten til. Dermed sviktet også inntektene til alpinsenteret.

Advokaten mener de store planene som forelå tidlig på 2000-tallet tilsa at det ville være et stort behov for et alpinanlegg, og for tomter skisenteret også skulle selge.

— At finanskrisen kom i 2008 kan ikke medføre at alle prosjekter hvor man da ikke klarte å generere overskudd ikke kan defineres som næringsvirksomheter, mener advokaten. Han sammenligner med eliteserieklubber i fotball.

— De generer stort sett underskudd. Skal ingen av disse være registreringspliktige? spør han retorisk.