FARSUND: — Jeg er medlem av Bondelaget, men også av Høyre. Jeg synes Bondelaget skal holde seg for gode til å blande seg opp i hva folk stemmer. Det har aldri vært lagt ned flere bruk enn under de rødgrønne. For meg handler det om å gi selvstendighet tilbake til bonden, eller å fortsette nedover med nærmest statsstyrte bønder, sier Mathiassen.

Mathiassen driver gårdsbutikken Listalam og har sauegård på Stave i Farsund. Kommunen er Vest-Agders største landbrukskommune, men også den aller blåeste. Sist stortingsvalg fikk Høyre og Frp 54,6 prosent av stemmene. Mathiassen mener det er bevis godt nok på at Bondelaget svartmaler altfor mye.

Bondelaget advarer

I en felles pressemelding fra fylkesstyrene i Bondelaget på Agder, heter det:

RØD BONDE: Bondelagsleder Birte Usland stemmer Ap og mener halvparten av brukene på Agder kan bli lagt ned hvis det blir blå regjering. Foto: Lars Hoen

"Foran årets stortingsvalg ser vi store og alvorlige forskjeller mellom partiene på høyresida (Frp, Høyre og Venstre), som ønsker liberalisering av jordbruket, og dagens regjering, samt KrF, som vil videreutvikle dagens modell.Bondelagets fylkesstyrer i agderfylkene oppfordrer derfor denne gang alle som vil ta vare på distriktsjordbruket (...) til å tenke seg svært godt om før stemmeseddelen legges i urna på mandag".

Leder i Bondelaget i Vest-Agder, og kommunestyremedlem for Ap, Birte Usland, mener det er riktig av Bondelaget å tale klart foran dette valget.

— Halvparten vil legge ned

— Vi gjør et unntak, for denne gang snakker vi om et dramatisk matvalg. Halvparten av bøndene i Agder og Telemark svarer at de legger ned neste fire år med Frps landbrukspolitikk. 31 prosent svarer det samme med Høyres politikk. Fortsetter dagens regjering, er tallet en prosent som vil legge ned. Så dramatisk er dette.

— Vi har nettopp vært i Danmark. Bønder tar selvmord der nede. De er blant verdens mest effektive bønder, men hver gård har i snitt 22 millioner i gjeld. Landbruket samlet har 362 milliarder danske kroner i gjeld. Vil vi den veien?

Usland sier hun snakker som bondelagsleder, ikke som Ap-politiker.

— På et regneark i Oslo kan du sikkert få til effektive, større bruk, men på Agder er naturen som den er. Høyrepartiene vil redusere toll og overføringer. Da mister vi både marked og støtte. Det er de to tingene vi har å leve av, sier hun.

- De svartmaler

Mathiassen på Stave er uenig. Han mener det fortsatt vil bli lagt ned bruk, men han mener Bondelaget svartmaler med altfor bred pensel.

— Sett bonden fri til å drive bedriften sin, så blir ikke dette så galt, sier han og mener bønder på Lista vil stemme på Frp og Høyre like mye som før.