OSLO: — Jeg må bare konstatere at et godt nasjonalt resultat ikke har gitt meg stortingsplass som jeg var veldig motivert for, og jeg må returnere til Grimstad og plukke opp ordførerklubba der, sier Hans Antonsen på perrongen på Oslo S.

Odd Omland (Ap) holder på den siste stortingsplassen Vest-Agder, og selv om det ennå ikke er avgjort, så ligger Ap-mannen foreløpig best an mellom de to ordførerne.

Alle stemmene nasjonalt er ennå ikke inne, men Antonsen ser det som lite sannsynlig at ting vil endre seg nå, ettersom Omland har ligget inne de siste timene.

— Men jeg er åpen for en overraskelse, sier han, og sier at dagen fortsatt er nervepirrende.

— Det er klart jeg vil så gjerne og er så nær, men det ser ut til at jeg ikke har marginene på min side med mindre skjer noe i siste fintelling.

UKLART: Onsdag venter et møte på Sørlandet der Hans Antonsen må delta som Grimstad-ordfører. Da han forlot Venstres Hus visste han ikke om han var inne eller ute av Stortinget. Foto: FOTO: JON ANDERS SKAU

Inn til Oslo

Tirsdag var Antonsen i Oslo på sentralstyremøte på Venstres Hus. Stemningen var god blant kandidatene som har kapret seg en plass blant de ni Venstre-mandatene i det nye stortinget.

For Antonsen sin del hadde han vært inne og ute gjennom hele dagen, og da han ankom Oslo var han inne. Så snudde det i Omlands favør igjen. En av dem som følger kampen tett er Trine Skei Grande.

— Dette kan trekke ut, men på torsdag samler jeg stortingsgruppa, så da håper jeg alle er på plass, sier partilederen til Fædrelandsvennen og ler.

— Men dette er noe av det mest spennende nå, han er jo inn og ut hele tiden, sier hun.

Håper på Hans

Dersom Antonsen kommer inn, må en annen ut, med Skei Grande sier at Antonsen er en av de viktigste hun kan få inn.

— Han har drevet en fantastisk valgkamp, og fortjener plassen. Han har stor kapasitet, og lang erfaring fra partiet, sier hun.

I pausen er det kake og et feststemt Venstre som omgir Antonsen.

Antonsen2_2.jpg Foto: Jon Anders Skau

— Hva er status nå, Hans? Lyder det fra en av partikollegaene.

— Jeg tror ikke det er noen endring, sier han uten å løfte blikket fra smarttelefonen.

— Er du åpen for en plass i en eventuell regjering med Venstre?

— Nå var det på Stortinget jeg ville, og blir det ikke det så er det ordfører jeg forholder meg til, sier han.

Stortingsdrøm

Antonsen lar ikke kroppsspråket røpe mye, men det er ikke tvil om at han ønsker en plass i rikspolitikken sterkt.

— Jeg pratet med Odd Omland i sted, og vi gir jo begge utrykk for at vi er svært avslappet til dette. Det er selvfølgelig bare tull. Vi vil begge gjerne ha den plassen, sier Antonsen, som har signalisert at han ikke stiller til ordfører igjen i Grimstad om to år.

På vei hjem til sørlandsbyen har ordføreren lagt en hektisk valgkamp bak seg, og han innrømmer at valgnatten fikk pulsen til å løpe.

— Jeg ble revet med i hele situasjonen og av all informasjonen som kom inn hele veien. Det var veldig spennende, ettersom jeg og Omland hele tiden skiftet om å være inne. Men jeg har vært med i gamet så lenge og kjenner systemet, at jeg visst at dette ville trekke ut.