På grunn av samarbeidsavtaler med andre kommuner innen lønn, regnskap og ikt, pluss det faktum at arkivtjenesten er hardt presset, er det få steder man kan kutte.

— Dette går i hovedsak ut over servicen til politikerne og organisasjonen. For å få fløyt i saksbehandlingen i utvalg og styrer, har vi ofte med saksbehandleren slik at sakene kan bli ordentlig opplyst der og da. De slipper da å ta saken med seg hjem igjen for å ta den opp igjen i neste møte. Denne servicen er kanskje den vi er mest redd for vil gå bort. Dette vil ramme organisasjonen ganske hardt fordi det er fare for at vi ikke får den samme flyten i saksbehandlingen, sier rådmann Jan Henning Windegaard.

— Det er praktisk å ha med saksbehandlerne der og da?

— Ja, verken jeg eller kommunalsjefene på de ulike områdene er så helt ned på detaljer som politikerne ofte kan spørre om. De er jo 27 stykker og tenker kanskje litt annerledes enn administrasjonen. De kommer ofte med vinklinger som kan være nyttige for oss, men som vi ikke kan returnere om vi ikke har saksbehandleren der. De er jo spesialister. Du kan altså risikere mange forsinkelser, særlig i vanskelige saker, sier Windegaard.

Rådmannens stab er nå inne i en reorganisering ettersom lønn og ikt flyttes ut.

— Denne prosessen rammes også, sier han.

Mye planlarbeid

– Vi har også store planoppgaver på gang – som regulering av kommuneplanen, Dovreplanen og sentrumsplan. I tillegg kommer økonomiske analyser og analyser av befolkningsvekst, blant annet. Publikum kan fort merke virkningene med seinere saksgang. Det blir et stort press på staben. Vi har lojale medarbeidere. Men dette blir en skikkelig utfordring. Kommunalsjefledelsen har ikke krav på overtid. Så det blir mye gratisarbeid. Det er mer enn man skulle drømme om. Vi har også ansvar for all rapportering med fylkeskommuner og stat. Kontrollregimet i Norge er jo relativt stort, sier Lillesand-rådmannen.

— Var du overrasket over at det ikke kom noe forslag fra politikerne i bystyret om å droppe kuttet i rådmannens stab?

— Nei, jeg var vel ikke overrasket. Men jeg håpet i det lengste at noen ville gjøre det, sier Windegaard.

Tøft for alle

Ordfører Arne Thomassen sier at kommunen er i den situasjon at det er veldig tøft for alle tjenesteområder.

— Alle har for lite penger – både skole, barnehage, helse og teknisk, og vi har ingen sekretariatshjelp rundt det politiske heller. Jeg har hjelp av formannskapssekretæren, men hun er også sekretær for rådmannen. Så vi har gjennom mange år kuttet det vi kan. Det siste som ble gjort nå, var grepet at rundt rådmannens stab. Vi vet at dette er tøft og at det blir vanskelig, men det er et ledd i alt det andre vi også holder på med. Det er denne virkeligheten vi lever i, sier Thomassen.